Læse

Sommerdahl i Helsingør

Premiere på serien:
1. marts 2020 på TV 2 CHARLIE og TV 2 PLAY.

Romanerne bag den store tv-krimi fra Helsingør

Læse Af: Biblioteket 20. Feb 2020 0 kommentarer
Det var svært at undgå holdet bag tv-serien om Dan Sommerdahl i gadebilledet sidste sommer. Nu er der premiere på filmatiseringen af Anna Grues populære krimier.

Af bibliotekar Anette Thede

Optaget i Helsingør og omegn

Anna Grues krimier blev optaget sidste forår og sommer i og omkring Helsingør. Mange scener er optaget udendørs, men man byggede også kulisser. Blandt andet indrettede man politistation i en hal i Forsyning Helsingørs tidligere lokaler på Haderslevvej.

Glad for Helsingør

’Folk er så utroligt søde og imødekommende. I København brokker de sig, hvis man er nødt til at spærre noget af eller kommer i en bil med filmudstyr – her i Helsingør synes folk bare, at det er spændende’, sagde hovedrolleindehaver Peter Mygind i juli 2019 til avisen Nordvestnyt.
’- Det her kan kun blive godt. Helsingør er skøn at filme i, billedmæssigt bliver filmen smuk, historien god og holdet er bare det bedste.’
Også producenterne var begejstrede for byen. ’At optage Dan Sommerdahl i Helsingør er en drøm, der går i opfyldelse. Vi håber, at produktionen ikke blot bliver god underholdning, men også skaber værdi for Helsingør og byens borgere ved at promovere denne historiske og smukke by på dansk og internationalt tv,’ sagde hovedforfatter Lolita Bellstar og producent Janni Helleskov til Nordsjælland i maj 2019.

Tradition: En svømmetur i Øresund

Med til filmholdets gode oplevelse af Helsingør hører også, at man under optagelserne indførte en fast rutine: Dagen startede med en fælles dukkert i Øresund! 

En dansk Agathe Christie

Serien med amatørdetektiven Dan Sommerdahl og hans makker politikommissæren Flemming Torp er klassiske whodunnit-romaner med fokus på løsning af en kriminalgåde. Samtidig spiller Sommerdahls ret komplicerede kærlighedsaffærer også en rolle. Flere anmeldere sammenligner med Agathe Christie.
 …’ Tilsat en stang vanilje fra Maria Langs køkken, så lagt i en form fra Agatha Christies keramikværksted, langtidshævet og bagt ved svag varme. Hyggen breder sig med en uhygge, der hverken giver posttraumatisk stress eller heftige svedture,’ skrev Bo Tao Michaelis i Politiken.

Læs serien eller bare enkelte titler

Nedenfor ser du rækkefølgen på krimierne, men hvis du finder krimigåden vigtigst og Sommerdahls kærlighedsaffærer mindre vigtige, kan du sagtens læse dem uafhængig af hinanden. Premiere på serien: 1. marts 2020 på TV 2 CHARLIE og TV 2 PLAY.

1.    Dybt at falde

’En overbevisende krimi’  med ’suveræn sprogfornemmelse’ skrev Politiken om første del i Sommerdahl-serien. Her opklarer reklamemanden Dan Sommerdahl og kriminalkommissæren Flemming Toft mord på kvinder, og bliver ført ind i et dunkelt netværk om trafficing.
Læs om Dybt at falde på Litteratursiden

2.    Judaskysset

En attraktiv ung mand med elskovsøjne forfører flere af byens sexhungrende damer fra det bedre borgerskab. Og fordufter kort efter med en god del af kvindernes formue. Det er for pinligt at gå til politiet, så Dan Sommerdahl og hans makker bliver inddraget. ’Replikkerne er mundrette og ofte morsomme’, skrev Information, der dog ikke fandt historien lige så stærk som i Dybt at falde.
Læs om Judaskysset på Litteratursiden

3.    Kunsten at dø

’Anna Grue er vitterlig veloplagt, sarkastisk spids og rapt raffineret’ skrev Bo Tao Michaelis i Politiken om denne tredje del og kvitterer med fire stjerner. Denne gang om chikanerier og magtkampe i kunstverdenen. En person bryder ind hos den usympatiske billedhugger Kamille Schwerin, myrder hendes gamle mor og øver hærværk på hendes skulpturer.


4.    Den skaldede detektiv

Da han var 16 år og 27 dage tog han sit eget liv. Nøjagtig det samme skete for lillesøsteren to år efter. Nu nærmer familiens yngste søn sig den dag. Men var det egentlig selvmord? Forældrene hyrer Dan Sommerdahl, som selv har sit at se til med den nye kæreste og hendes stalker.
Læs om Den skaldede detektiv på Litteratursiden


5.    Et spørgsmål om penge

’En tip-top-krimi’ med ’et elegant plot’ skriver Weekendavisen om denne femte del af Sommerdahlserien. Jyllandsposten er knap så imponeret og mener, at plottet skulle være strammet op. Døm selv: Denne gang bliver egnens stenrige entreprenør Peter Münster-Smith myrdet, hans kommunikationschef forsvinder og det viser sig, at han har ført et flamboyant playboyliv med vekslende stoffer og kærester.
Læs om Et spørgsmål om penge på Litteratursiden

6.    Sidste forestilling

Politikommissær Pia Waage kunne ikke drømme om at slå sin kæreste, gymnasielæreren Dorthe Berthelsen, ihjel. Ikke desto mindre er indicierne overvældende, og Rigspolitiet er mener at have fundet morderen. Dan Sommerdahl træder til, og det viser sig, at mange kunne have et motiv til at myrde gymnasielæreren. ’Snedigere og mere overrumplende plot end nogensinde’, skrev Weekendavisen om denne puslespils-krimi.
Læs om Sidste forestilling på Litteratursiden


7.    I lige linje

I det sidste bind i serien er Dan Sommerdahl stresset og deprimeret. Hans ekskone, som han har et on-and-off-forhold til, kissemisser med hans opklaringspartner, vennen Flemming. Han har svært ved at sove, og regningerne hober sig ubetalte op. Han sætter dog alle sine bekymringer til side, da to motionscyklister med få måneders mellemrum dør under mystiske omstændigheder.
Læs om I lige linje på Litteratursiden

 

Kilder

 

Foto: Mike Kolöffel, TV2.

Tilføj kommentar

Materialer: