Læse

I år to Nobelpriser i litteratur

Læse Af: Biblioteket 13. Mar 2019 0 kommentarer
I 2018 opgav det skandaleramte Svenske Akademi at uddele en litteraturpris. Det råder man bod på i år.
Af bibliotekar Anette Thede
 

Nok til at udpege en Nobelprisvinder

Det sker ikke så tit, at der bliver kåret to vindere af Nobelprisen i litteratur. Men det sker i år. Det ellers så tilbagetrukne akademi røg ud i en regulær mediestorm i 2017 og 2018, hvor beskyldninger om seksuelle overgreb, nepotisme og læk fra møderne blev offentliggjort. Medlemmerne skændtes for åbent tæppe, og en for en trak de sig fra komiteen, så den ikke længere var beslutningsdygtig. Af de 18 stole i priskomiteen er 12 nu besat, og det er lige nok til, at den igen kan uddele en pris. Hidtil har akademiets medlemmer været valgt for livstid og udpeget af den svenske konge.
Læs mere i Politiken.
 

Sagen der splittede akademiet ad

Jean-Claude Arnault, den såkaldte 'Kulturprofil', blev beskyldt for at krænket 18 kvinder seksuelt. Flere af overgrebene foregik i akademiets lejlighed i Paris. Han blev efterfølgende dømt for to voldtægter og for at lækket til pressen, hvem der var kommende prismodtager. Han sad ikke selv i akademiet, men er gift med et af medlemmerne, forfatteren Katarina Frostenson, og har her fået insiderviden. Katarina Frostenson blev på den baggrund stemt ud af akademiet, hvad aldrig før er sket. Medlemmerne af akademiet var uenige om, hvorvidt Frostenson skulle udelukkes af akademiet.

Sådan udvælges en Nobelprisvinder

Hvert år i januar kommer der omkring 300 forfatterforslag fra hele verden. Nobelkomiteen udvælger 20 kandidater i løbet af foråret, og under medlemmernes sammenkomst om sommeren bliver feltet yderligere indskrænket til fem navne. Det endelig valg bliver truffet i oktober, og den 10. december offentliggøres vinderen.
Læs mere på Det Svenske Akademis hjemmeside.
 

Lån tidligere Nobelpristagere

Tilføj kommentar

Materialer: