Læse

Helsingør elsker Leonora Christina Skov

Læse Af: Biblioteket 25. Nov 2019 0 kommentarer
I 2019 var bibliotekets mest udlånte bog Leonora Christina Skovs roman 'Den der lever stille'.

Af bibliotekar Anette Thede

Årets Bog var Skovs helt store gennembrud

'Den der lever stille' udkom den 11. januar 2018, men alligevel er romanen bibliotekets mest udlånte bog i 2019. Skovs ensomhed i barndommen, hendes opgør med forældrene, og hendes homoseksualitet taler lige ind i tidens debat om køn og identitet. Og så rager den op i den populære litterære genre om ’den svære barndom’. 'Den der lever stille' fik Boghandlernes Gyldne Laurbær i starten af 2019, og selvom Skov har udgivet fem romaner før, var det først denne, der fik hende på alles natborde. Den næstmest udlånte bog i 2019 var Sara Blædels 'Den tredje søster'. Det er sidste del af trilogien, som startede med 'Ilkas arv'. Serien er på biblioteket placeret blandt krimierne, men den er også en familiehistorie, hvor Ilka afdækker faderens hemmeligheder.

Det søgte Helsingør på

Det er dog helt andre ord, som bibliotekets brugere har søgt efter på helsbib.dk. Det ord, der oftest optræder på hjemmesiden er ’Riley’. Lucinda Riley er en irsk forfatter, der har lagt den vestlige verden ned med sin historiske kærlighedsserie om syv søstre. Serien afsluttedes med 'Solsøsteren', der udkom i november i år. En anden populær serieforfatter optræder også som oftest brugt søgeord på hjemmesiden. Søgeordet ’Archer’ dækker over Clifton-krøniken, hvor engelske Jeffrey Archer over syv bøger fortæller Cliftonfamiliens magtkampe og familiebånd på et bagtæppe af det forrige århundredes krige og oprør i Europa. På Top Ti-listen over mest søgte bøger optræder også en børnebog. Anders Matthesens elskede 'Ternet Ninja' har mange søgt efter. Godt hjulpet på vej af komikerens filmatisering af bogen.

Mest reserverede

Årets mest reserverede bog er traditionen tro en krimi. Hver gang Jussi Adler Olsen udsender en ny krimi, ligger han med det samme øverst på bibliotekets Top Ti over mest reserverede bøger. Også selvom biblioteket køber mange – rigtig mange – eksemplarer. Den mest reserverede bog i 2019 er hans 'Offer 2117', også selvom den udkom i juni måned. Biblioteket har købt 38 eksemplarer af krimien, og 347 helsingoranere har reserveret den på biblioteket.

Nummer to på årsoversigten over mest reserverede bøger er Leonora Christina Skovs roman. Nummer tre er 'Smaragdsliberen' af Anne-Cathrine Riebnitzsky. Den udkom i oktober 2018 og var gennem hele 2019 en af de bøger, som publikum oftest spurgte efter på biblioteket. En "fremragende roman om tro, tolerance og venskab i en verden med krig og terror", skrev Litteratursiden i sin anmeldelse, mens dagbladet Information kaldte den "en forsonlig og smuk roman".  

Det brugte Helsingør bibliotekets hjemmeside til

Hvert år er der knap en million, der bruger helsbib.dk. De fleste gik direkte ind for søge, reservere, forny eller se, hvornår de skulle aflevere deres bøger. Men mange anvender også hjemmesidens andre funktioner.
Her er Kulturværftets og lokalbibliotekernes sider de mest populære sider. Der kan man blandt andet finde information om åbningstider og parkeringsmuligheder.

Derefter kommer arrangementerne. Især den store litteraturfestival NORD i september generer trafik på hjemmesiden med over 7000 hits, men også film og børneaktiviteter får mange til at kigge på hjemmesiden. En side, som bibliotekets personale løbende udvikler er Nyt på hylderne. Og den var populær i 2019 med over 8000 årlige besøgende. Her er de allernyeste krimier, slægtsromaner, film, tegneserier osv. kun et klik væk. Det er en nem måde at holde øje med de nye udgivelser lige inden for ens egen favoritgenre, og mange reserverer direkte herfra. Over halvdelen af de besøgende på Nyt på hylderne klikker videre til Ugens hastekøb.

Hver uge bestiller bibliotekarerne de mest hypede nye bøger, så de ekstrahurtigt indgår i biblioteket. Det betyder, at biblioteket ofte kan låne en efterspurgt bog ud på selve udgivelsesdagen. Yahya Hassan, Sara Omar og fodboldspilleren Niclas Bendtner er eksempler på forfattere, der er for nylig blevet hastekøbt. Over 1000 vælger hvert år at orientere sig i Månedens Top Ti. Det er en liste over de pt. mest reserverede romaner, krimier, biografier, faglitteratur og film. Og dermed et spejlbillede af, hvad der interesserer Helsingør allermest lige nu. Lige så mange orienterer sig i Lokal Forfatterweb, som er bibliotekets stadigt voksende oversigt over alle de etablerede forfattere, der bor i Helsingør Kommune.

Mest sete artikel

Hvor mange køn findes der? Det var årets mest læste nyhedsartikel. Over 800 læste den, da den blev lagt online i forbindelse med Copenhagen Pride. Svaret er dog ikke ligetil. Nogle mener, at der kun findes to, andre over 50. På videnskab.dk opgiver to forskere at svare på spørgsmålet. Den engelske Facebook er dog anderledes klar i spyttet. Ifølge dem findes der 58 forskellige køn.

(Artiklen bygger på statistik fra 1. januar til 3. december 2019)

Tilføj kommentar

Materialer: