Nordisk litteraturfestival: nORD - den 16. og 17. september.

Forfattermøde: Jens Smærup Sørensen og Karin Bojs 

Af: Biblioteket 11. Aug 2016 0 kommentarer
Tags: 
Den danske forfatter Jens Smærup Sørensen og den svenske videnskabsjournalist og forfatter Karin Bojs undersøger lørdag 17/9 det nordiske som begreb. 

Norden defineres ofte som en enhed, men hvad mener vi egentlig, når vi taler om ’det nordiske’? Hvordan er vi kommer dertil, at vi kan tale om at være nordboere, og hvad er det, der definerer os som sådan? Hvilke ligheder og forskelle ligger der i det nordiske kultur- og litteraturfællesskab?

'Det nordiske' undersøges med videnskabelige og litterære briller 

Med udgangspunkt i sin prisbelønnede bog 'Min europæiske familie - de seneste 54.000 år' – en bog om menneskets indtog i Europas historie med særlig fokus på den nordiske vinkel – vil Karin Bojs bl.a. fortælle om menneskets kolonisering af Europa og Skandinavien og om kunstens betydning for vores udvikling og overlevelse, og hvem de mennesker var, der kom med jordbruget og de indoeuropæiske sprog. 

En af Danmarks vigtigste nulevende forfattere

Danske Jens Smærup Sørensen (f. 1946) har slået sit navn fast som en af Danmarks vigtigste nulevende forfattere. Han nævner selv islandske Halldor Laxness som et af sine litterære forbilleder, og på nORD vil han bl.a. tale om, hvorvidt det nordiske afspejler sig i hans litteratur. Jens Smærup Sørensen debuterede i 1971 med digtsamlingen 'Udvikling til fremtiden', og han har siden skrevet romaner, noveller og skuespil. Sørensens forfatterskab er præget af den modernistiske såvel som den sociale og realistiske skildring af menneskelivet. I 2007 udkom romanen 'Mærkedage', en slægtssaga og fortælling om et dansk bondesamfund under afvikling. Romanen blev en bestseller og hyldet af både læsere, anmeldere og prisuddelere. Han har senest udgivet den anmelderroste roman 'Feriebørn' i 2015. Smærup Sørensen har i flere år boet i Luxembourg og har haft lejlighed til at få den udefrakommendes blik på Norden. 

Modtaget flere store priser

Karin Bojs (f. 1959) er svensk journalist og forfatter. Hun er hædersdoktor ved Stockholms Universitet og tidligere videnskabsredaktør på Dagens Nyheter. Karin Bojs har modtaget flere store priser. Senest har hun modtaget den prestigiøse Augustprisen for 'Den bedste fagbog i Sverige' for 'Min europæiske familie - de seneste 54.000 år'. Med bogen besluttede Karin Bojs sig for at bedrive dybdegående slægtsforskning og gennem dna-analyser få mere at vide om sine bånd til fortidens mennesker. Hun studerede videnskabelige afhandlinger, interviewede førende forskere og rejste gennem mange lande for at følge sporene bagud. Med bogen skildrer hun menneskets historie.

Se programmet for nORD.

Ny nordisk litteraturfestival, nORD

nORD er Helsingør Kommunes store nordiske litteraturfestival på Kulturværftet med forfattersamtaler, interviews, oplæsninger og performance. nORD foregår i år den 16. og 17. september.

 

Tilføj kommentar

Materialer: