Viden

Jubilæet bliver markeret med et seminar i Odd Fellow Palæet i Helsingør
23. - 25. november

Finland - 100 år

Viden Af: Biblioteket 17. Nov 2017 0 kommentarer
Den 6. december 1917 rev Finland sig løs fra Rusland og blev en selvstændig stat.

En blodig historie

Selvstændigheden betød ikke fred. Landet røg ud i en blodig borgerkrig, og i 1939 blev Finland overfaldet af Sovjetunionen i det, som blev kaldt vinterkrigen. Her deltog også mange frivillige danskere på finnernes side. I 1941 var kampen tabt, og landet blev lagt ind under Sovjetunionen. Efter krigen fortsatte Finland som uafhængig stat, men på grund af sin geografiske placering gik man på listefødder i forhold til naboen i øst. Sådan en strategi er siden blevet kaldt en 'finlandisering'. Finlands blodige historie spejles i den finske skønlitteratur.

Sofi Oksanen

Nordisk Råds prisvinder fra 2010, Sofi Oksanen, som har estiske rødder, kredser i sine romaner om Baltikums, Finlands og Ruslands kaotiske historie med moderne emner som trafficking, anoreksi og homoseksualitet.

Katja Kettu

Som forsanger i et punkband er Katja Kettu ikke ukendt med provokation, og hun stryger ikke den finske offentlighed med hårene. Med rå, sanselig kraft dykker hun ned i sit lands skamfulde fortid og hiver brutalt plasteret af såret.

Kjell Westö

Den finske borgerkrig splittede den finske befolkning i mange år, og Kjell Westö, som fik Nordisk Råds Litteraturpris i 2014, fortæller om, hvordan minderne bliver dulmet med våde drikkegilder og udskejelser.

Læs også


Lån finske krimier, digte og romaner på dansk

Finland i litteraturen - på Litteratursiden

Finske forfattere - på Forfatterweb

 

Kilde: Wikipedia

Tilføj kommentar

Materialer: