Læse

Leif GW Persson: Grisefesten

Leif GW Persson – sat i gang af en løgnagtig justitsminister

Læse Af: Biblioteket 29. Sep 2017 0 kommentarer
Forfatteren Leif GW Perssons liv har altid handlet om forbrydelser

- af digital redaktør Anette Thede

Prisbelønnet

I dag er Leif GW Persson en af Nordens mest succesrige krimiforfattere. Tre gange har han modtaget Det Svenska Deckarakademins pris for bedste svenske kriminalroman. I 1982 for Samfundets støtter, i 2003 for En anden tid, et andet liv og i 2010 for Den døende detektiv.
 

Lækkede pinlig historie til journalist

Han har helt særlige og foruroligende forudsætninger for at skrive om politiledelsens amatørisme, da han i 1970'erne var ansat ved den svenske rigspolitistyrelse. I 1977 blev han fyret, fordi han lækkede oplysninger til en journalist om, at justitsministeren besøgte prostituerede. En undersøgelse viste siden, at Persson havde ret. Året efter afskedigelsen debuterede Persson med krimien Grisefesten (dansk: Manden fra Mallorca) – som handler om en justitsminister, der frekventerer prostituerede.
 

Hylder Sjöwall/Wahlöo

Leif GW Persson skriver i den samfundskritiske Sjöwall/Wahlöo-tradition. Han stryger ikke sine læsere med hårene, og han er ikke bange for at udstyre sin hovedperson med voldelige og usympatiske træk. Det gør han fx i Bäckstrømserien, hvor en kriminalkommissær er en sadistisk og fordomsfuld psykopat. I Palmetrilogien bruger han det fortsat uopklarede Palmemord som ramme for historier om, hvordan de forskellige svenske politienheder spænder ben for hinanden, når de skal opklare mord.
 

Biblioteket køber ofte Persson-krimier, før de er udkommet

”Persson skiller sig bemærkelsesværdigt ud blandt et hav af krimiforfattere og placerer sig solidt i toppen”, siger bibliotekar og bogindkøber Lotte Truelsen fra Biblioteket Kulturværftet. ”Ofte køber vi hans bøger, inden de udkommer, og alligevel kommer der lynhurtigt kø”.
 

Lån Leif GW Persson

På dansk er udkommet

 

Læs mere om Leif GW Persson

 

 

Tilføj kommentar

Materialer: