Læse

Læs en klassiker

Læse Af: Biblioteket 1. Sep 2015 0 kommentarer
Tags: 
Forfatteren Mark Twain sagde engang, at klassikere 'er bøger alle kender, men ingen har læst'.

Det kan du nu ændre på. Lån og læs en klassiker!

Don Quijote af Miquel Cervantes. Udgivet 1605

Begyndelsen på al romankunst er denne historie blevet kaldt. Den fattige herremand, Don Quijote af Mancha, er romanens hovedperson rider på sin stridshest – det magre øg Rosinante –  ud i verden for at tage kampen op mod alskens ondskab og trolddom. Det gør han til ære for den skønne Dulcinea, en ret køn bondepige, som han er håbløst  forelsket i. Han ledsages af sin tro våbendrager,  Sancho Panza. Da Don Quijote har svært ved at skelne mellem fantasi og virkelighed bliver romanen et lang og meget munter opvisning i groteske optrin.

Baskervilles hund af Arthur Conan Doyle. Udgivet 1901

Baskervilles Hund blev Doyles mest berømte klassisker. Sir Charles Baskerville dør pludseligt og efterlader en formue og et familieslot til slægtens sidste led, den unge sir Henry. Sir Charles’ læge, dr. Mortimer finder dødsfaldet mistænkeligt, fordi sir Charles var frygtelig nervøs den sidste tid. Mortimer opsøger derfor Sherlock Holmes, der tager sagen. Desværre er Holmes optaget af en anden sag i London, så den trofaste dr. Watson rejser til Baskervilles slot for holde øje med sir Henry og rapportere tilbage til Holmes. Watson opdager, at et gammelt sagn knytter sig til slægten Baskerville: En forgænger forgreb sig på en ung pige og blev dræbt af en hund fra Helvede. Og snart begynder en  stor hund at dukke op på heden ...

Døden i Venedig af Thomas Mann. Udgivet 1912

Den tysk dandy og forfatter Gustav von Aschenbach er på rekreationsophold i Italien. Her fascineres han voldsomt af den billedskønne 14-årige polske dreng Tadzio. Det får fatale følger. Et sådant forhold er strengt forbudt og  da Venedig samtidig hjemsøges af kolera er der flere gode grunde til at holde sig på afstand. Bogen emmer af undergang og død, men giver også et vemodigt tidsbillede af en svunden tid, en tid hvor de højere samfundslag tilbragte 'sæsonen' på kursteder, landsteder eller badehoteller.

Ulysses af James Joyce. Udgivet 1922

Romanen som altid dukker op, når man taler om klassikere er James Joyce store roman fra 1922.  Handlingen foregår på en enkelt dag - den 16. juni - i hovedpersonen Leopold Blooms liv. Datoen fejres hvert år i Dublin med forskellige arrangementer. Ulysses er ikke nogen aktionpræget fortælling. Bloom har opdaget, at hans hustru Molly har været ham utro, og han bruger dagen til at spadsere rundt i Dublins gader. Her møder han et rigt udvalg af mere eller mindre farverige personer, og de er beskrevet i en særlig stil og usædvanlig detaljeret. Særlig personernes indre følelsesliv er beskrevet på en måde, som var et markant nybrud i fortællestilen i 1922. 

Processen af Franz Kafka. Udgivet 1925

Kafkas berømte historie handler om Josef K., der en morgen vækkes af to politimænd. De meddeler ham, at han er under anklage. Han kan imidlertid ikke få at vide, hvad han er anklaget for. Det forhindrer ham ikke i at indlede en absurd kamp for at bevise sin uskyld – uden at vide, hvad det er han skal bevise, han ikke har gjort. Romanen er derpå én lang søgen efter svaret på denne absurde tilstand. 

Den lange søvn af Raymond Chandler. Udgivet 1939

Chandler er berømt for at have introduceret den såkaldte hårdkogte krimi med privatdetektiven Phillip Marlowe i centrum. Han huserer i Los Angeles i mellemrigstiden. Byen er hjemsøgt af kriminelle, som på baggrund af byens store forlystelsesindustri tjener masser af sorte penge. Det er historier med aktion, vold og en vis kynisme, men pakket ind i troværdige dialoger og et realistisk miljø. Marlowe vikles ind i en mordsag, der både involverer underverdenens pornoindustri og en række korrupte politikere.

1984 af George Orwell. Udgivet i 1948

Orwells klassiske dystopi om en verden, som regeres af 3 forskellige regimer. Det er overvågningssamfundet fuldt udfoldet og selve Big Brother-begrebet opstod med denne roman. Bogens hovedpersoner - en mand og en kvinde forholder sig i modsætning til flertallet kritisk til styret. De indleder et erotisk forhold, hvad der er forbudt, og må de konstant navigere i et samfund fyldt af skjulte mikrofoner og kameraovervågning. 

Narnia fortællingerne af C.S. Lewis. Udgivet 1949

Selvom man regner serien af syv bøger som børnebøger, så var de også blandt de allerførste fantasy-romaner, der sammen med Tolkiens 'Hobitten' var med til at skabe genren. Hovedpersonerne er fire søskende Lucy, Edmund, Susan og Peter som gennem et garderobeskab finder indgangen til eventyrlandet Narnia. Narnia var engang et fredeligt land med talende dyr, dværge, skovguder, kentaurer og kæmper. Men den onde, hvide heks Jadis har kastet en forbandelse over landet, og har indhyllet det i evig vinter. 

 

Originally published by JLO, Skanderborg Kommunes Biblioteker.

Tilføj kommentar

Materialer: