Viden

Klassikere betyder noget for ung forfatter

Viden Af: Biblioteket 18. Sep 2015 0 kommentarer
Tags: 
Se Hassan Preislers ('Brun mands byrde') yndlingsklassikere

Her er hans yndlingsklassikere
 

Shakespeare’s Romeo og Julie

I den moderne verden tændes forelskelsen som en gnist mellem to mennesker tilhørende adskilte systemer uden kommunikationsmuligheder. De søger hinanden og forenes og bryder reglerne. To fjendtligt sindede familier, hvorimellem kærligheden er forbudt. Den bliver en overtrædelse. Kærligheden adskiller, hvad der var forenet, og forener, hvad der var adskilt.  Der findes ingen bevægelse uden et modsætningsforhold, og der findes ingen kærlighed uden overtrædelsen af et modsætningsforhold. Forelskelsens væsentligste element er dilemmaet. Eller hvad?

 

Salman Rushide’s Sataniske Vers

Med et blik tilbage på den effekt hans bog havde, tænker jeg meget over, hvornår kunsten gør sig relevant for sin samtid. Er relevant lig med farlig? Hvorfor er den ingen, der i vores tid i vores land angriber kunstneren? Ikke ud over islamisterne. Er det, fordi vores civilisation er så civiliseret, at den kan rumme alt, eller er det, fordi kunsten har gjort sig så ufarlig og irrelevant, at der ikke er nogen grund til at angribe den?

 

Patrick Modiano’s Askeblomster

Et stille mesterværk. Det er vidunderligt for mig at læse en forfatter, der ikke rumsterer deklamerende med hverken sit sprog eller sig selv. Jeg har en stor længsel efter den tilstand, som Modiano virker som værende i, hvor han ikke har brug for at skrive bøger med andre formål end at skrive bøger. Mit forfatterskab, (hvis man kan kalde én bog og et forskud på to’eren for et forfatterskab), er præget af en næsten desperat længsel efter succes og beundring. Det gør, at jeg skriver for folk, ikke for mig, ikke for kunsten. Stanislavski sagde, ”elsk kunsten i dig selv, ikke dig selv i kunsten”.
 

Flotte anmeldelser
Hassan Preisler (født 1969) er en dansk skuespiller, som blev uddannet i 1999. Han har siden spillet roller i en lang række teaterforestillinger og film. Hassan Preisler debuterede i 2013 med romanen Brun Mands Byrde. Den fik et samlet anmelderkorps til at klappe, og den var nomineret til DR Romanprisen 2014. 
 
 
Foto: Thomas Schou
 
 
 

 

Tilføj kommentar

Materialer: