Foto: Julia Maria Naglestad

Victoria Kielland

12.06.22
Stortalentet Victoria Kielland er blevet kaldt en af Norges mest opsigtsvækkende forfattere. Hun træder sine egne viltre litterære veje og ejer en helt særlig sprogbegavelse. Mød hende for første gang på dansk jord, når hun gæster festivalen med den prisbelønnede roman 'Mine mænd'. 

Victoria Kielland har nærmest lagt kritikerne ned af begejstring. Ved modtagelsen af Det Svenske Akademis betydningsfulde Doublougpris 2022 for 'Mine mænd' sagde juryen bl.a.: 
”Hun har indtil videre udgivet tre bøger og er allerede i færd med at blive sin generations mest originale stemme, fuld af rå sanselighed og en blodbankende ekspressivitet som ligger tæt på ubehaget.”
Kielland skriver, så det dunker i kroppen, om den ild, der raser i hjertet, og den ild, der kan brænde hjem ned til ruiner. ”Den som elsker med hele sit væsen, vil aldrig overleve kærligheden”, står der som et slags varsel i bogen.

Med 'Mine mænd' har Kielland skrevet en litterær fantasi inspireret af virkelige hændelser. I 1881 udvandrer tjenestepigen Brynhild fra Trøndelag til USA. Her bliver hun først til Bella Sørensen og siden til Belle Gunness – USA's største kvindelige seriemorder. Kielland skriver en intens og vild poetisk prosa om desillusioneret kærlighed, brutalitet og begær. 


"Årets mest originale true crime fra en ny forfatterstjerne: Vildt, voldsomt og kropsligt om Amerika-fareren Belle, som dræber sine mænd."

-    Klassekampen, Årets bedste bøger 2021

VICTORIA KIELLAND (NO) (f. 1985). Har skrevet tre romaner og blev nomineret til Tarjei Vesaas’ Debutantpris for sin debut i 2013, novellesamlingen 'I lyngen'. 'Mine mænd' er hendes gennembrudsroman og hendes første bog på dansk. Bogen er oversat til dansk af Juliane Wammen. Bogen blev ved udgivelsen i Norge nomineret til flere priser, og Victoria Kielland modtog samme år Stig Sæterbakkens Mindelegat for sit forfatterskab. 

Victoria Kielland mødes på festivalen med Monika Fagerholm (FI) til en samtale om vold, begær og længsel.

EKSTRA MATERIALE: 
Du kan lytte til Victoria Kielland her, hvor hun på engelsk fortæller om 'Mine mænd'.