Tom Malmquist
Foto: Linnéa Jonasson Bernholm

Tom Malmquist

10.06.20
Svenske Tom Malmquist er en skånselsløs forfatter – han sparer ingen, slet ikke sig selv.

Tom Malmquist (S): (F. 1978) Digter og forfatter og tidligere ishockeyspiller. Han fik sit internationale gennembrud i 2015 med debutromanen ”I hvert øjeblik er vi stadig i live” (da. 2016), der var nomineret til et væld af litterære priser, heriblandt Nordisk Råds litteraturpris. ’Al den luft, der omgiver os’ er hans anden roman.

Han er aktuel med ’Al den luft, der omgiver os’, en roman om dødslængsel og fremmedgørelse og to unge, ensomme og søgende mænd, hvis historier krydser sig ind og ud af hinanden. Den ene er Malmquist selv. 
 
”True crime med poetisk touch” kalder forfatteren selv ’Al den luft, der omgiver os’, der egentlig skulle have været hans første prosabog. Men Malmquist måtte tage en ubehagelig omvej ind i skriften. Mens han skrev ’Al den luft, der omgiver os’, døde hans højgravide kone pludselig af leukæmi, og han var alene tilbage med et helt nyfødt barn. Oplevelsen af at stå midt i sorgen blev til den hudløst rå og smukke autobiografiske debutroman ’I hvert øjeblik er vi stadig i live’, som han blev indstillet til Nordisk Råds litteraturpris for i 2016. Romanen gav Tom Malmquist et internationalt gennembrud. 
 
I den ligeledes autobiografiske ’Al den luft, der omgiver os’ bliver hovedpersonen Tom besat af at undersøge et mord på en ung mand begået i 1991 i samme forstad til Stockholm, hvor han selv er vokset op. Det katapulterer ham tilbage til hans egen opvækst og særligt det problematiske forhold til hans far, præget af distance, tavshed, kønsrollebrydninger. ’Al den luft, der omgiver os’ forsøger at afdække det, der ligger skjult, og det mørke, som familiehistorier også rummer. 
 
”Et imponerende studie i maskulinitet og vold.”
- Expressen

Tom Malmquist deltager på NORD 2020 via digital forbindelse i følgende arrangement: 

Fredag den 18. september

Kl. 15.00-15.45 Tom Malmquist (S) om ’Al den luft, der omgiver os’
Interviewer: Daniel Dencik

Materialer