Foto: Simon Klein Knudsen

Thomas Korsgaard

16.06.22
Han udgav sin første bog som kun 22-årig, og debutromanen 'Hvis der skulle komme et menneske forbi' blev hurtigt en af årets mest omtalte romaner. Kun 5 år senere modtog han, som den yngste nogensinde, Boghandlernes Gyldne Laurbær for ”Man skulle nok have været der”, sidste del i trilogien om drengen Tue, der befinder sig på sidelinjen af livet. Mød Thomas Korsgaard på NORD til en samtale med Quynh Tran (FI) om, hvad det vil sige at føle sig hjemme.

”Romaner, de bliver til ud af noget, som ikke starter med at være så lykkeligt; som regel, i hvert fald.” For Thomas Korsgaard er det sorgfulde, det akavede og det usmykkede blevet til et fundament for et forfatterskab, der samtidig er farvet af en rig og sprudlende, sort humor. 

Korsgaard har ikke lagt skjul på, at han trækker på egne virkelighedserfaringer med svigt og social udsathed i sine bøger om drengen Tue, der vokser op langt, langt nede ad en jysk grusvej. Tues hjem er både fattigt og blegt kærlighedsblafrende, og Korsgaard har et helt særligt blik for barnets udsatte position. I sin prisbelønnede Tue-trilogi kredser han om det at befinde sig i periferien af alting, både geografisk og relationelt. Bøgerne åbner op for spørgsmål som: Hvordan gør man oprør? Hvordan bliver man til noget andet –  sig selv, måske endda? Og hvordan undgår man at leve i hjemløshed – også i mere end konkret forstand. 

THOMAS KORSGAARD (DK) (f. 1995). Debuterede i 2017 med romanen 'Hvis der skulle komme et menneske forbi', fulgt op af 'En dag vil vi grine af det' (2018) og ”Man skulle nok have været der” (2021), alle sammen om drengen Tue. For bøgerne har han modtaget De Gyldne Laurbær 2021 og samme år modtog han Otto B. Lindhardt-prisen.

Han har desuden udgivet novellesamlingen 'Tyverier' (2019) og to børnebøger i samarbejde med Frida Brygmann. Thomas Korsgaard skriver om klasse, om tilhørsforhold, om forholdet mellem land og by. Hele hans forfatterskab er præget af humor, utvungne og direkte dialoger og en sikker sans for timing. 
 

Materialer