Rasmus Daugbjerg - foto: Lea Meilandt
Foto: Lea Meilandt

Rasmus Daugbjerg

23.06.22
”Det er sårenes tid, tænker trolden”. Forfattertalentet Rasmus Daugbjerg viser os, at det også er det mytiske og eventyrliges tid. Mød en af dansk litteraturs nye markante stemmer, der med sine romaner udvider tankens rum. 

Med sin debutroman 'Rygtet' (2021) demonstrerede Daugbjerg det mytologiske landskabs indtog i den helt nye skønlitteratur. 

'Rygtet' er en mørk og foruroligende dragende roman om det kollektives ondskab i et landsbysamfund. Til landsbyen ankommer en fremmed, men landsbyen, hvis fælles mund fortæller historien, er ikke nem at falde til i. Men falde – det kan man. ”Købmanden siger, at du har valgt at slå dig ned her, fordi du gerne vil glemmes. Du har valgt den forkerte by. Du kan ikke mase dig ind her, vi holder øje med dig.” Midt i landsbyen er der et urhul, som hver nat vokser sig større. Og uden for byen er skoven –heller ikke her kan man føle sig sikker. 'Rygtet', der vækker mindelser om Michael Hanekes film 'Det hvide bånd', er en roman om vold og undertrykkelse og de farer, der kommer både udefra og indefra.  

Med romanen 'Trold', som Daugbjerg er aktuel med til NORD, har han skabt en original, moderne naturhistorie. 

'Trold' er et allegorisk, stærkt stemningsbåret litterært indspark i samtalen om forholdet mellem mennesker og natur. Om romanen siger Rasmus Daugbjerg selv, at: ”vi bliver nødt til at tro på trolde, hvis vi vil forstå klimakrisen. Vi må forstå, at klimaet er en trold, klimaet er på en gang sårbart og dødeligt, og samtidig sårende.” En trold bor i skoven, men på befaling af en magtsyg konge, fælder menneskene fra byen skovens træer og dræber dens dyr. Trolden må tage til genmæle, hvor tungt hun end synes, det er: hun må slå menneskene ihjel.

RASMUS DAUGBJERG (DK) (f. 1993) er uddannet fra Forfatterskolen i København og fra den svenske forfatterskole Biskops Arnö. Debutromanen 'Rygtet' (2021) blev bl.a. kaldt for ’glødende’ og ’forrygende’, da den udkom. 'Trold' (2022) er hans anden roman. 

Materialer