Ole Robert Sunde
Foto: Tine Poppe

Ole Robert Sunde

10.06.20
Han bliver betragtet som en ener i norsk litteratur. Siden debuten i 1982 er hans forfatterskab blevet kendt for sin formbevidsthed og konventionskritik. Mød Ole Robert Sunde (NO) på NORD med romanen ’Penelope er syg’.

Ole Robert Sunde (f. 1952) er en betydelig og original stemme i norsk litteratur. Han har modtaget en lang række priser for sit forfatterskab, der tæller lyrik, essaystik og prosa. I 2013 blev han nomineret til Nordisk Råds litteraturpris, og for sorgromanen ’Penelope er syg’, som han er aktuel med på dansk, modtog han den norske P2-lytternes litteraturpris. 
 
”En sjælden kombination af sprogligt overskud, desperation og sorg.” 
– Dagsavisen 
 
I en gade i Oslo træder en mand, som er forfatter, ud ad en port til det lejlighedskompleks, hvor han bor med sin kone Penelope. Hun ligger deroppe. Alvorlig syg med kræft. Forfatteren begiver sig ud på gaden efter sushi og snus. Men vejen dertil er ikke lige, men fyldt med uventede møder, afbrydelser, tankespring, sansninger, associationer. Som en anden James Joyce’sk Leopold Bloom følger vi ham på hans storbyodyssé, i en strøm af intense detaljeobservationer, og så, i glimt: konens sygdom, rædslen og håbet, der bølger frem og tilbage, og som trænger sig på – hos forfatteren og læseren. 
 
’Penelope er syg’ er på samme tid en morsom og sørgmodig, klog og skarpt observerende roman.  
 
De norske anmeldere skrev om bogen: 
 
”Gaderne, bilerne, menneskene, butikkerne, hundene, bygningerne, regnen, lydene – de får lov at skinne i Sundes prosa, som et bud på hvor rig og fyldt af mening denne verden er. Dermed bliver sorgen over en som dør og mister sin verden desto dybere.”
 
- Bernhard Ellefsen, Morgenbladet  
 
”En fortvivlet, meget klog og smuk roman.” 
- NRK
 
”Hans bidende humor og halsbrækkende associationsrækker er herlig læsning. Men det er i mødet med rædslen, døden som står og venter i gangen, at romanen gør dybt indtryk.” 
- Vårt Land

Ole Robert Sunde deltager i NORD 2020 via digital forbindelse i følgende arrangement: 


Lørdag den 19. september 

14.45-15.30 Ole Robert Sunde (N) om ’Penelope er syg’
Interviewer: Dan Ringgaard

Materialer