Nina Wähä
Foto: Kajsa Göransson

Nina Wähä

10.06.20
Der er flammer, der antænder en indre livsgnist, og dem, der brænder sjælen op. Og så er der dem, der kan forvandle liv til død, og som brænder videre i helvede. Disse stemninger er på spil i romanen 'Testamente', skrevet af svenske Nina Wähä, der gæster NORD i år.

Nina Wähä (S): (f. 1979) Debuterede som forfatter i 2007. Wäha er desuden skuespiller og vokalist i bandet Lacrosse. ’Testamente’ er hendes første roman på dansk. Den blev nomineret til Augustprisen 2019, og for romanen har Wähä modtaget Sveriges Radios Romanpris 2020. 
 
’Testamente’ er en stor, episk roman om en dysfunktionel familie i grænselandet mellem Sverige og Finland i 1980’erne. ”Aapajärvi lignede sig selv. Det havde han ikke troet. Koldt og fandens ubehageligt.” 12 børn vokser op på et fattigt gårdmandssted. Nogle af børnene har morens uudgrundelige udholdenhed, andre farens dybe mørke. Hemmeligheder er der nok af. Alle bærer de vidnesbyrd. 
Nina Wähä pensler gradvist ansigter, angst, kroppe og fællesskabets relationer frem – også dem, der er rodede, bøvlede, klistrede og beskidte. 
 
”Jeg er vild med det nordiske tungsind – især det finske (det må være mit sameblod, der har et kæmpe behov for mørke og dysterhed i vintermånederne). TESTAMENTE handler om en finsk familie med alt for mange børn. Historien er rå, nordisk og finsk i tonen og fuld af beske betragtninger. Jeg elsker den.”
- Maren Uthaug om ’Testamente’

”Hun er så god, at jeg bliver vanvittig.”
- Expressen
 
”Der blændes op for dysfunktionelle familierelationer i flot episk roman med både gammeldags og moderne fortælletræk. … Testamente er en "gammeldags" episk roman i emne, tema og struktur, men meget modernistisk i måden at fortælle på. En af de romaner, man i den grad fanges ind i og nødigt slipper før slutningen, og da med den blanding af både lettelse og savn, der kendetegner den fine og vedkommende litteraturoplevelse.”
- Jyllands-Posten
 
”Ilden var smuk. Både for øjne og ører. Den helt enestående lyd af en frodig ild, for nogle mennesker findes der intet smukkere. En perfekt blanding af høje og lave toner, og en taktfast smælden, blandet op med enkelte fanfarer, det var lyden af knasthuller som sprang, havde han fundet ud af, klog af tidligere eksperimenter. Det var vidunderligt, det var som om man hørte livet syde i træet.” 
- Citat fra bogen 
 

Nina Wähä deltager i NORD 2020 i følgende arrangement:

Lørdag den 19. september (Dækket)

16.00-16.45 Nina Wäha (S) om ’Testamente’
Interviewer: Anette Dina Sørensen

 

Materialer