Merete Pryds Helle - foto: Les Kaner
Foto: Les Kaner

Merete Pryds Helle

12.06.22
Hvem er vi egentlig? Hvordan ser vi på os selv? Og hvordan præger historien os? Der løber en nysgerrigt afsøgende rød tråd igennem den prisbelønnede forfatter Merete Pryds Helles forfatterskab, et forfatterskab, der er præget af virtuos sproglig sensibilitet. Mød hende på NORD med romanen 'Det vågne hjerte'.

”Vi føler, at vi er dem, vi er, mennesker med en bestemt personlighed. Men i hvor høj grad er vi præget af det, vi vokser op i? Det er det bakseri, der går igennem det hele. Det dér vågne hjerte.” Sådan siger Merete Pryds Helle om sine tre store episke romaner, som kulminerer med udgivelsen af 'Det vågne hjerte'. 

”Det vågne hjerte” er en selvstændig fortsættelse af 'Folkets skønhed' og 'Vi kunne alt'. Romanerne skildrer en række nedslag i det 20. århundredes danmarkshistorie med afsæt i forfatterens egne erindringer og hendes families historie. I de tre romaner møder vi både husmødre på Langeland i 1930’erne, forstads- og familieliv i 70’erne og kvindebevægelsen i 1984 på Kvindehøjskolen i Visby. 

I 'Det vågne hjerte' er Lis omdrejningspunktet for fortællingen. Lis er ung i sin tid, aktiv på venstrefløjen og i kvindebevægelsen. Men en aften i Utterslev Mose sker der noget, som vender op og ned på alting. 
'Det vågne hjerte' er en roman om frisættelse, om vold, venskab, og om kærlighedens og seksualitetens mange former i en tid præget af opbrud og nybrud. 

“Merete Pryds Helle sætter med 'Det vågne hjerte' et stort, smukt punktum i en trilogi, der tager arven op fra nogle af vores allerbedste forfattere af realistiske historiske romaner som Kirsten Thorup og Dea Trier Mørch.” 

-    Politiken

Skuespilleren Sofie Gråbøl vil lægge stemme til Merete Pryds Helles 'Det vågne hjerte', når hun læser udvalgte passager op fra bogen. 

MERETE PRYDS HELLE (DK): (f. 1965) debuterede i 1990 med novellesamlingen 'Imod en anden ro'. Hun er uddannet ved Forfatterskolen, og hendes egentlige gennembrud kom i 2000 med romanen 'Fiske i livets flod'. Merete Pryds Helle spænder med sit forfatterskab bredt over mange genrer og har både udgivet børnebøger, ungdomsromaner, radiospil, computerspil, digte, essays og krimier såvel som romaner. For romanen 'Folkets skønhed' (2016) modtog hun De Gyldne Laurbær og Politikens litteraturpris. I 2019 udgav hun 'Nora' – en roman om en kvindes liv I det 19. århundrede baseret på Henrik Ibsens teaterstykke 'Et dukkehjem'. 

“Laurbærkomiteen er meget begejstrede for valget af Merete Pryds Helle. Det er den helt rigtige vinder – en skønlitterær forfatter med stort F. Det er selvfølgelig oplagt, at hun får den på baggrund af hendes fremragende roman, 'Folkets skønhed', men det er vigtigt at understrege, at det er for hele forfatterskabet, hun modtager prisen.” 

-    Ved modtagelsen af De Gyldne Laurbær

Materialer