Foto: Thomas Howalt Andersen

Leif Davidsen

07.07.22
Mød Leif Davidsen i samtale med Kim Leine om at bruge det storpolitiske stof i sin litteratur og om forholdet til Rusland. 

Han oprettede koncentrationslejre og beordrede Zarfamilien myrdet – og så slentrede han rundt i Københavns gader og byggede op til en revolution, mens han studerede på Det Kongelige Bibliotek. Lenin bliver bragt til live i dansk kontekst i Leif Davidsens spændingsmættede ”Lenins bodyguard” – en roman om idealisme og terror, om spionage og magt og verdenshistorisk kaos – ikke mindst i Rusland. 

”Alle har hemmeligheder, og hvis der er en hemmelighed, så er der som regel nogen, der gerne vil have fat i den hemmelighed.” 
-    Fra 'Lenins bodyguard'

I 'Lenins bodyguard' nærmer Davidsen sig Rusland gennem sønderjyden Oskar Madsen, som har tilbragt en række af sine ungdomsår som vicesherif og i militæret i det forjættede Amerika. På kanten af Første Verdenskrig vender han tilbage til Danmark, og i København –  som er en grå skyggeverden, en giftig scene for rygtemagere, intriger og forræderi – møder han tilfældigvis Vladimir Uljanov, senere kendt som Lenin, som han redder fra at blive slået ihjel. Og så bliver deres skæbner knyttet sammen. 
Fra Montanas store vidder i vest til politiske stormøder i Rusland i øst udfoldes en historie om tillid, frihedssøgen og en ny verdensorden. 

LEIF DAVIDSEN (DK) (f. 1950) er en af Danmarks mest læste forfattere. Han har beskæftiget sig med Rusland det meste af sit liv. i 1984 bosatte han sig sammen med sin kone og to børn i Moskva som DR's korrespondent i Sovjetunionen, her boede han i en lang årrække. Til spørgsmålet om, hvad der er, som fascinerer ham ved Rusland svarer Leif Davidsen: ”Jeg vil stadig bruge Churchills gamle ord om, at ”Rusland er en gåde svøbt i en hemmelighed inden i et mysterium”. Selvom jeg har brugt en meget stor del af mit liv på at forstå det land, så er der stadig masser, jeg ikke ved.” Fascinationen har ledt til en lang række romaner, med landet som omdrejningspunkt. Leif Davidsens bøger er oversat til 15 sprog, og forfatterskabet har indbragt ham en lang række priser, bl.a. De Gyldne Laurbær.

Materialer