Foto: Sara Galbiati

Kim Leine

02.08.22
Mød Kim Leine på NORD til en samtale med Leif Davisen om at bruge det storpolitiske stof i sin litteratur og om forholdet til Rusland. 

”Da jeg var færdig med min Grønlandstrilogi, tænkte jeg: NU skal der ske noget helt nyt. Jeg vil skrive noget nutidigt, noget med action. Noget, der rører sig i tiden. Noget, der ikke kribler af lus”.
Kim Leine har med sin seneste roman 'Karolines kærlighed' skiftet genremæssigt spor og skabt en roman, der kribler af storpolitiske intriger, spionage og magtbegær. En hyperaktuel spændingsroman om farlige forbindelser i Danmark og Rusland. 

Invasion af Krim, udbygning af russiske gasledninger, et forestående folketingsvalg i Danmark – Kim Leine skriver sig ind i nutidens virkelighed med en roman, der stiller spørgsmål til, hvor grænsen mellem indenrigs- og udenrigspolitik går, og hvor langt vi vil gå i vores stræben efter at få magt.  
Karoline Blicher er en succesfuld karrierekvinde, der spås en fremtid i toppen af det nationalkonservative parti, Demokratisk Alliance, som hendes far har grundlagt. Men et ophold som assisterende forsvarsattaché i Moska, og hendes forelskelse i den gådefulde militærmand Mikhail Petrov, gør hende pludselig sårbar over for den russiske stormagts dagsordener. Samtidig begynder hendes tidligere kæreste, journalisten Jesper Skov, at grave i hendes families fortid og de hemmeligheder, der ligger skjult der. Men sandheden – den kan være ødelæggende. 
 
” – Så der bliver ikke krig?
– Desværre ikke, siger Jurij.
– Desværre?
– Nogle gange er det godt med en hurtig krig for at få renset luften.”
-    Fra 'Karolines kærlighed'

KIM LEINE (NO/DK) (f. 1961). Norskfødte Kim Leine debuterede på dansk i 2017 med erindringsromanen 'Kalak' – en barsk skildring af indre dæmoner, skam og afmagt – og blev med det samme en af dansk litteraturs tydelige stemmer. Han har siden udgivet flere romaner, bl.a. det store, historiske episke værk om danskere og grønlændere, 'Profeterne i Evighedsfjorden'. Romanen blev hans store internationale gennembrud og han modtog bl.a. Nordisk Råds litteraturpris, De Gyldne Laurbær, DR Romanprisen, Politikens Litteraturpris, og Weekendavisens Litteraturpris for romanen, ligesom den også blev shortlistet til verdens største engelsksprogede litteraturpris, The International DUBLIN Literary Award.

I 'Karolines kærlighed' (2022) har Leine taget blikket fra Norden og rettet det mod Rusland. 'Karolines kærlighed' er en spændingsroman om storpolitiske intriger og spionage. Det er første bind i en planlagt trilogi.

Materialer