Karin Smirnoff - foto: Johan Gunséus
Foto: Johan Gunséus

Karin Smirnoff

12.06.22
Hun arbejdede som journalist, blev træt af det og købte en træfabrik. Men hun kunne ikke lade være med at skrive. Hun søgte ind på forfatterlinjen på universitet i Lund med et udkast til det, der skulle blive en debutsensation i Sverige. Nu, efter et hårdtslående brag af en trilogi, står hun med arven til Stieg Larssons krimier i sine hænder. Mød svenske Karin Smirnoff på NORD.

”Årets bedste roman. Den rammer læseren som en knytnæve i maven.” Anmelderne var ikke i tvivl, da Karin Smirnoff som 54-årig debuterede med, hvad der skulle blive første bind i trilogien om Jana Kippo og en af de største læsersucceser i Sverige i mange år.

Romanen ”Jeg tog ned til bror” er en både rå og øm samtidsfortælling om livet i nordsvenske landsbysamfund, hvor alkohol, svigt og snarlig død lægger sig som en tung og febril, klæbende ånde over beboerne. I både denne og de to efterfølgende romaner, ”Vi tog op med mor” og ”Så tog jeg hjem”, skriver Karin Smirnoff et stærkt portræt af den menneskelige natur frem. Vi følger tvillingeparret Jana og Bror og menneskene omkring dem gennem deres voksne tilværelse med alle de ar og spor, der har sat sig i dem igennem livet. Kan man vaske sig fri af dem? Kan man tilgive – og kan man egentlig forandre sig? 

Karin Smirnoff skriver om alt det smukke, der kan gå i stykker, om kærlighedslængsel, om magtrelationer og vold, og om at leve uærligt, råt og heftigt. Alt sammen med ømhed, humor og i et stemningsskabende og intenst sprog.  

    
KARIN SMIRNOFF (S) (f. 1964) er opvokset ved Umeå i det nordlige Sverige. Efter at have boet i både Skåne og Stockholm er nu hun bosat i bosat i Hertsånger i Nordsverige, på den gård, der optræder i hendes romantrilogi under navnet Kippogården. For sin debutroman ”Jeg tog ned til bror” (da. 2020) modtog hun de svenske boghandleres pris for årets bog og blev nomineret til den prestigiøse Augustpris. Året efter udkom opfølgeren ”Vi tog op med mor”, og romantrilogien om tvillingerne Jana og Bror blev afsluttet med bogen ”Så tog jeg hjem”.

I december 2021 blev det offentliggjort, at Karin Smirnoff skal overtage stafetten fra David Lagerkrantz og skrive de næste tre bind i Stieg Larssons Millenium-trilogi med Lisbeth Salander i hovedrollen. Karin Smirnoffs Jana Kippo-trilogi er oversat til dansk af Birgitte Steffen Nielsen. 

Materialer