Foto: Khashayar

Johanne Lykke Holm

24.06.22
Den dansk-svenske forfatter Johanne Lykke Holm blev nomineret til Nordisk Råds litteraturpris i 2021 for sin hallucinatoriske og elegante roman 'Strega', som hun gæster NORD med. En roman, der forener det genkendelige med det svimlende, det mystiske mørke.

”De ville os ondt, og de ville os godt. Intet menneske er nogensinde bare én ting.” 

Strega. Ordet er italiensk og betyder heks. Det er også navnet på den fiktive bjergby, som Johanne Lykke Holm lader sin roman udspille i. Til byen ankommer Rafa sammen med otte andre kvinder. Her skal de arbejde på det fornemme Hotel Olympic. Men gæsterne? De kommer aldrig. Imens reder kvinderne senge og laver mad, og følger med i livet omkring dem – som det, der udspiller sig hos nonnerne på naboklostret. og indimellem bliver kvinderne kollektivt straffet for en næsten umærkelig forseelse: ”De behandlede os som én krop, så vi blev én krop. Vi glemte vores individuelle træk og vores individuelle ansvar (…) De hældte kogende vand over vores fødder og lod os dyppe dem i baljer med is. Smerten var uudholdelig, men der kom ingen mærker.” En katastrofe synes uundgåelig; og en aften forsvinder en af kvinderne. 

Johanne Lykke Holm skriver ildevarslende om det hverdagslige og det undergangstunge. Om skønhed og det forfærdende. 'Strega' er en roman om kvinder og kroppen, om samhørighed og katastrofe. 

”Nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, og det kan man godt forstå; for der er noget i dette mørke eventyr, hvor alle sorger tages på forhånd, der føles særligt klarsynet. Den vrænger fra start af enhver klassisk idé om det gode liv.”
 – Dagbladet Information

”En filmisk undergangsroman, der befinder sig i grænselandet mellem Virgin suicides, The Grand Budapest Hotel og Melancholia. Fortællingen er fuld af naturlyriske, esoteriske stemninger, som er så skarpt skildret, at næsten hver eneste sætning lyser som en ædelsten i den symbolrige tekstnat.”
- Aftonbladet

JOHANNE LYKKE HOLM (DK/S) (f. 1987) Debuterede i 2017 med romanen 'Natten før denne dag' (da. 2020).  Romanen 'Strega' (2021) indbragte hende en række store prisnomineringer. Ved siden af forfatterskabet arbejder hun som litterær oversætter og har sammen med forfatterkollegaen Olga Ravn drevet skrivekurset Hekseskolen i København. 

Mød Johanne Lykke Holm i samtale med Rasmus Daugbjerg (DK) og Nanna Goul (DK) om mystik og eventyr i ny nordisk litteratur.

Materialer