Iben Mondrup
Foto: Les Kaner

Iben Mondrup

10.06.20
”En af årets allerbedste romaner, hvis ikke den bedste,” skrev Jyllands-Posten om Iben Mondrups ’Tabita’, som blotlægger skyggesiderne af skrøbelige familiekonstruktioner og kultursammenstød mellem Danmark og det Grønland, som Mondrup selv er vokset op i. Mød forfatteren på NORD.

Iben Mondrup (DK): Er født i Danmark (1969) og opvokset i Grønland. Grønland har været med til at forme hendes litterære sprog, og spiller en stor rolle i flere af hendes bøger. Mondrup er uddannet billedkunstner fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2003 og debuterede som forfatter i 2009 med romanen 'Ved slusen'. ’Godhavn’ (2014) er Mondrups gennembrudsroman, og for den modtog hun DR Romanprisen i 2015. I 2020 udkom romanen ’Tabita’ til stor anmelderros. 

”Du må ikke være for stolt til at tage imod hjælp, Abi. Du skal tænke på, hvad der er godt for dine børn.” 
Upernavik, 1960’erne. Pigen Tabita og hendes bror Vitus er alene med deres mor Abelone, som må skaffe til dagen og vejen som hushjælp for et dansk par. Parret beslutter sig for at adoptere børnene og flytte til Danmark. I et rødt murstenshus i Humlebæk vokser de op, tvunget til at glemme deres ophav. Det bliver en barndom præget af fortielser, en kamp for at få lov at være sig selv som den, man er. 
’Tabita’ er et nuanceret psykologisk familieportræt, en roman om forholdet mellem børn og voksne, om at få sin egen stemme, om Grønland og dansk kolonimentalitet. 
 
”Foruroligende og fremragende (…) ’Tabita’ er en fornem litterær bedrift.”
- Berlingske Tidende 

Fredag den 18. september (Museet for Søfart)

Kl. 16.00-16.45 Iben Mondrup (DK) om ’Tabita’
Interviewer: Nanna Mogensen

Materialer