Viden

Da en forhadt mur blev revet ned

Viden Af: Biblioteket 24. Oct 2019 0 kommentarer
Den 9. november er det 30 år siden Berlinmuren faldt, og det blev symbolet på den kolde krigs ophør.

Af bibliotekar Anette Thede

En 'antifascistisk beskyttelsesmur'

Søndag den 13. august 1961 begyndte østtyske arbejdere byggeriet af den 45 km lange mur, som skulle adskille Øst- og Vestberlin. Berlinmuren blev i DDR betegnet som den 'antifascistiske beskyttelsesmur', men den egentlige årsag til murens opførelse var dog den omfattende 'afstemning med fødderne', som østtyskerne i stort tal praktiserede ved at flygte til Vesten. Forinden var over 2 millioner østtyskere flygtet mod vest. Mange af dem var veluddannede, og det var en åreladning af uddannet arbejdskraft, der dermed forsvandt fra DDR.

Et rigt og et fattigt Berlin

Mange øst- og vesttyskere anså muren som et forhadt monument i Berlin. På den vestlige side blev den dekoreret af grafittimalere (billedet ovenfor), mens den i øst nærmest var skjult af en anden mur. Mens Vestberlin efter krigen modtog amerikansk Marshallhjælp og hurtig kom på fode, forblev Østeuropa og Østberlin fattigt, og der var jævnligt uro i befolkningen over blandt andet manglende mad. I 1989 var der folkelige protester i hele Østeuropa, og som det første land åbnede Ungarn i september 1989 sine grænser mod Østrig og dermed Vesten.

Åbnede grænsen ved en fejltagelse

Hårdt presset besluttede den østtyske regering at tillade, at alle med pas kunne tage på besøg i Vesten. Der var bare ikke så mange østtyskere, der havde et pas. Regeringens talsmand Günter Schabowski fremlagde beslutningen på et pressemøde den 9. november 1989, men var ikke orienteret i alle detaljer og oplyste fejlagtigt, at grænsen blev åbnet 'sofort', med det samme. Se klippet fra pressemødet nedenfor.

Se selv muren

Den første nat besøgte 70.000 østtyskere Vestberlin. Hermed var 'Jerntæppet' gennem Europa reelt rustet væk, og aktivister fra begge sider af Berlinmuren begyndte at rive den ned. I anledning af 30-års jubilæet kan man se et 2,5 tons tungt stykke af muren i blandt andet i København. Se den den 4.-7. november ved Café Europa og den 8. november - 1. marts 2020 ved Nationalmuseet.

Jens Nauntofte fra TV-Avisen i Berling den 12. november 1989

 

Foredrag: 30 år uden muren i Berlin

Anne Haubek og Thomas Ubbesen (mangeårige DR-udenrigsjournalister) rejste i vinter med tog og bus til de yderste hjørner af den gamle østblok og mødte mange af vores østeuropæiske naboer. Hør, hvordan tyskerne tolker deres eget lands historie, når Haubek og Ubbesen fortæller om en rejse gennem 15 østeuropæiske lande.
Tirsdag den 12. november kl. 18 - 21.30
Espergærde Bibliotek
Læs mere om foredraget og køb billet
 

 

Kilder

Tilføj kommentar

Materialer: