digital litteratur

Udenlandsk digital litteratur - et udpluk

digital litteratur Af: Biblioteket 2. May 2018 0 kommentarer
Spring ind i den fantastiske verden af digital litteratur.

I forhold til den trykte litteratur, er digital litteratur som oftest hurtigere, nemmere og billigere at udgive. Til gengæld er det en generel problematik inden for det digitale felt, at værker på grund af den teknologiske udvikling kan have en skræmmende kort levetid. Nye teknikker kommer til og dermed kan værkerne gå tabt eller blive ulæselige på de nye platforme.

Det gælder bl.a. de hypertekst-fortællinger og flash-digte der opstod i 1980'erne og 90'erne. De betragtes som nogle af de første former for digital litteratur og blev skabt i programmet Flash, som man i dag er gået væk fra til fordel for HTML og apps. Der findes derfor en række websteder, hvor man forsøger at samle og bevare den digitale litteratur for eftertiden. Her nedenfor kan du finde nogle af de udenlandske samlinger og gå på oplevelse i et udpluk af internationale værker. 

Samlinger

http://anthology.elmcip.net/
En lille samling af europæisk elektronisk litteratur. 

http://collection.eliterature.org/
En af de mest kendte og brede samlinger af elektronisk litteratur, hvor mange forskellige nationaliteter, forfattere og sprog er repræsenteret. Udgivet af Electronic Literature Organization. Der finde både en Volume 1, 2 og 3, som tilsammen rummer mere end 100 værker, der både inkluderer flash-digte, hyperfiktion og animationer. 

http://www.dreamingmethods.com/
Her findes en lang række flotte og eksperimenterende værker, bl.a. indenfor narrative spil. Siden bliver stadig opdateret, så her findes også værker, der udforsker den allernyeste teknologi.

http://webyarns.com/
Indeholder fortællinger og digte der på utraditionel vis arbejder med både billeder, tekst, lyd, video mv. Værkerne kredser om temaerne liv, kultur og politik. De er skabt til nettet, selv om de også optræder på museer, fetivaller og gallerier. 

Værker og forfattere

http://www.a-b-r-a.com/
Værket ABRA er et smukt og magisk poesiværk der består af to dele - en app og en håndlavet bog. Ifølge forfatterne, Amaranth Borsus, Kate Durbim og Ian Hatcher, er værket "en udforsking og fejring af bogens potentialer i den 21. århundrede". Den håndlavede bog er trykt med varmefølsomt blæk, der reagerer på læserens ånde og varme hænder, mens app'ens tekst påvirkes af læserens aen og gnubben på ordene. I app'en kan man bl.a. også kaste magiske trylleformularer på teksten og oploade sin tekst direkte til Facebook og Instagram. App'en kan downloades gratis i App Store. 

http://webyarns.com/howto/howto.html
How to rub a bank af Alan Bigelow er en kærlighedshistorie i tre dele. Man følger en ung og uerfaren bankrøver og hans kvindelige medskyldige, ved at vise deres brug af iPhone (søgninger, sms'er, brug af apps, spil mv.). Værket er fra 2016 og har vundet den anerkendte pris ELO 2017. 

http://yhchang.com./
Young-Hae Chang Heavy Industries (YHCHI) er et sydkoreansk-amerikansk netkunstnerpar, som siden 1990 har offentliggjort mere end 70 web-værker (flashanimation). Parret dyrker "den dansende tekst" og deres værker er små filmiske fortællinger på en række forskellige sprog. Værkerne kredser om emner som national identitet, globalisering, køn, sex, økonomi, kedsomhed og selve meningen med livet. Sproget er humoristisk, henkastet og til tider provokerende. 

Foto: Electronic Literature Collection

Tilføj kommentar