Frirum

Youtube-stjerner får piger til at læse

Frirum Af: Biblioteket 30. Oct 2017 0 kommentarer
Youtube-stjernerne Julia Sofia og Fie Laursen har begge udgivet bøger. Og de har en ganske særlig effekt.

Hun er 13 år. Trods gentagne forsøg er det endnu ikke lykkes for hverken skole eller forældre at få hende til at lystlæse. Emilie er en af de mange piger, der har lagt bøgerne på hylden til fordel for en digital verden. Hun læser sine lektier – godnatbogen er sociale medier og youtube-stjerner.

Ud af det blå fortæller hun en dag, at hun var været på biblioteket for at låne Fie Laursens bog: ”Min ærlighed”. Hun sluger bogen. Ugen efter bytter hun den til ”Smuk indeni, smuk udenpå” af Julia Sofia. De to forfattere er begge Youtube-stjerner med tusindvis af følgere.

Eksemplet er fra den virkelige verden, og det viser, hvor vigtigt det er, at børn og unge får mulighed for at vælge den litteratur, der er rigtig for netop dem. Forældre og skole har mange ideer om, hvad den rigtige og gode litteratur er, men hvis ikke man lytter til sit barn, så risikerer man, at barnet oplever dét at læse som noget påtvunget og kedeligt – en pligt, og ikke noget man selv vælger. Det er synd, for den rigtige bog til den rigtige pige kan åbne en verden af læselyst og gode fortællinger.

En nylig undersøgelse viser, at piger i alderen 9-13 år læser langt færre bøger end tidligere. Det er en udvikling, vi skal være opmærksomme på, for risikoen er, at det dermed også går ud over deres læseevne.

Vi har som samfund en interesse i at have dygtige og kompetente læsere. På alle uddannelser forventes det, at man kan læse tekster. Mange unge opnår desværre ikke det ønskede niveau på deres uddannelse, fordi de ikke er i stand til læse eller forstå de tekster, som uddannelsen fordrer.

Ved at læse mange bøger gennem sin opvækst bliver man dygtigt til at læse hurtigt. Det betyder også, at man ikke skal bruge så lang tid på at læse sine lektier. Der vil således være stor forskel i udgangspunktet for en hurtig og en langsom læser i forhold til, hvor lang tid man skal bruge på at læse sine lektier. Læsehastigheden kan man øve ved at læse mange tekster – og helst tekster, hvor der ikke er for meget arbejde med: Teksten skal helst drive læseren gennem bogen; det er det, man som voksen kender, hvis man læser en god krimi.

Derfor skal vi være jublende glade for, at Fie Laursen og Julia Sofia skriver bøger til deres youtube-publikum. Jeg skal ikke gøre mig til dommer over det litterære indhold, blot glæder jeg mig over at konstatere at Emilie har fundet de bøger, som hun har lyst til at læse lige nu, og som giver mening for hende at bruge tid på.   

 

Af Caroline Sehested,
Leder af Afdeling Læring,
Helsingør Kommunes Biblioteker

Tilføj kommentar

Materialer: