frederikkes blog

Frederikke Letts passion er den gode bog.
Hun har sat sig for at interviewe 100 mennesker om deres forhold til litteratur – og håber, at hun dermed kan inspirere andre til at læse mere. Privat bor hun i Snekkersten sammen med sin mand og femårige datter.

Litteraturens magi, vol 5 - ROSE GREEN, 14 år

frederikkes blog Af: Biblioteket 13. Mar 2018 0 kommentarer
Rose har jeg kendt ca. 10 år. Jeg forbinder hende med mange ting.

Blandt andet altid som lille at komme løbende og flyve mig om halsen med verdens største smil. Gerne med alle sine kræfter, så jeg faldt om på gaden. Hendes livsglæde er abnorm. Det samme er hendes følsomhed. Hendes rejselyst og hendes fantasi. Selv hendes tålmodighed kan være ganske imponerende... (aehm... det kommer lige an på situationen). 

Hende kan jeg mange historier om, de fleste handler om, hvordan hun lærte mig noget. Blandt andet lærte hun mig at fylde olie på en bil, da hun var ca. 10 år (jeg havde vendt paptragten omvendt. Og fattede ikke hvorfor olien blev smurt udover hele motoren fremfor at komme ned i beholderen. Men det fattede Rose og vendte tragten med sin lille næve). ​

Vi har haft mange, mange vanvittige øjeblikke sammen. Og hvor var verden uden vanvid? 

Hvad læser du for tiden?
Stephen King "Misery" - fordi jeg skal skrive en opgave om ham, og synes han er ret fed. Jeg synes det et fascinerende, den måde at gøre tingene uhyggelige på, fordi han tager normalitet og galskab og blander det sammen, så man ikke kan se forskel mere. 

Jeg læser ellers mest ungdomsfantasy som "Hunger Games" og "Divergent", som jeg er vild med. Normale bøger bliver ofte lidt kedelige fordi vi lever jo i den normale verden, så at læse de bøger, der handler om kærester, venskaber, skilsmisseforældre etc. er som at læse om alt det jeg i forvejen taler med mine venner om. Men at læse fantasy, giver mig et indblik i en helt ny verden, helt anden måde at tænke på og helt anden måde at leve på. 

Jeg tror en af de andre grundene til at jeg godt kan lide de surrealistiske verdener, er fordi det helt grundlæggende appellerer til min fantasi. Jeg har altid haft en meget levende fantasi. 

Ellers læser jeg bestselleren Shane Dawson  "I hate my Selfie" - som er en selvbiografi, og han er en youtuber. Han var som barn superovervægtig, havde en meget religiøst mor, en far der slog, ingen penge osv. osv. Han tabte 200 kg, da han var 18 år gammel, nu er han voksen og har 10 mio følgere på youtbe, han er en af de største. Grunden til at jeg godt kan lide ham er fordi han på den ene side er så ødelagt, men på den anden side er så munter og sjov. Synes det er så inspirerende at beholde glæden uanset, hvad man er gået igennem. 

Så har jeg for nylig læst Anders Mattesen bog "Ternede Ninja" - bare fordi, den er skide sjov....

Hvad fik du læst, da du var lille - og hvad holdt du særligt af?
"Så er det go' nat" - det var en samling af forskellige historier, både klassiske eventyr, sange og mere moderne historier. Der var både de kendte travere, men så også en historie om et monster, der er bange for børn under hans seng. Det var igen, det her med det fantasifulde og den omvendte verden. Det har jeg altid tændt meget på. Bogen føltes meget tryg. 

"Kasper og Sofie" - serien, som jo i modstæning til meget af det jeg jo ellers tænder på med surrealistiske verdener - er en serie om om to små kammerater i børnehaven. Den er SÅ normal, og Så tryg. 

"Humpeligimpen" den kan jeg huske helt vildt tydeligt, og fik læst  meget  -  den handler om et dyr, der består af mange forskellige slags dyr. Det var nok min yndlings og den jeg husker allertydeligst. Jeg har den endnu. 

Da jeg blev lidt ældre, fik jeg læst højt af bøger som "Tudemarie", "Frændeløs", og var specielt vild med bøgerne: "Heksens kat", "Heksens søster" og "Heksen". 

"The Fault in Our Stars" er også en bog, jeg på en eller anden måde stadig tænker på. Den handler jo egentlig også  om den normale verden. Jeg fik den både læst højt, men har også læst den selv. En af grundene til at den står som noget særligt for mig, er nok udover det faktisk er en rørende historie - fordi den blev læst højt for mig, så jeg forbinder den med min barndom og igen, ja... tryghed. 

www.frederikkesfokus.dk

Tilføj kommentar

Materialer: