frederikkes blog

Frederikke Letts passion er den gode bog.
Hun har sat sig for at interviewe 100 mennesker om deres forhold til litteratur – og håber, at hun dermed kan inspirere andre til at læse mere. Privat bor hun i Snekkersten sammen med sin mand og femårige datter.

Litteraturens magi, vol 3 - GEORG LETT

frederikkes blog Af: Biblioteket 4. Jan 2018 0 kommentarer
Georg er min onkel. Han har en ganske, særlig plads hos mig. Af mange årsager.

En af dem er, at han har verdens bedste grin og evner kunsten at kunne grine af sig selv. Georg er i den grad også et menneske, der sætter barren højt ... 

Jeg husker stadig, hvordan han kom til min fødselsdag, da jeg fyldte 12 år. Vi var i sommerhus og han skulle overnatte med nogle af sine børn. Min storesøster havde haft fødselsdag et par uger før og fået et par lyserøde benvarmere af Georgs familie. Svær var min skuffelse da jeg pakkede "Huset Buddenbrook" af Thomas Mann ud- i stedet for noget lyserødt, floffy halløj - og forbandede i mit stille sind, at det ikke var min tante, der i noget højere grad havde øje for små pigers ønsker, der havde købt gaven. 

Men man ved jo aldrig helt, hvad der er godt og skidt for en her i tilværelsen før mange år efter. "Huset Buddenbrook" har jeg siden læst tre gange og er en af de bøger jeg ofte tænker på og refererer til. De lyserøde benvarmere er jeg ikke så sikker på ville have eksisteret i dag. Men jeg glemmer ALDRIG skuffelsen. 

Her kan I læse om Georgs yndlingslitteratur: 

Picture
 

Hvor ofte læser du, og hvor mange bøger om året?
Næsten hver aften. Men jeg læser langsomt og vælger ofte lidt tungt stof, så det bliver ikke mere end til ca. 10 bøger om året.

Hvem inspirerede dig til at læse?
Min søster fik til opgave af min mor at inspirere mig til noget andet og mere end Anders And. Men min kærlighed til de gamle numre af Anders And består.

Hvilke tre bøger, fra forskellige tidspunkter af dit liv, står som noget særligt for dig?
Sonja Hauberg "Syv år for Lea", da jeg var 14 år, som handlede om det, jeg ikke vidste, jeg følte. Søren Kierkegaard "Enten-Eller" da jeg var 18. Den gjorde mig nærmest tosset. Det var sproglig og idemæssig tæppebombning. Den burde være forbudt for børn. Robert Musil "Tre Kvinder" (navnlig den sidste novelle, der vist hedder "Tonga"), som jeg begyndte at læse forfra, da jeg var færdig første gang. Tidspunktet unddrager sig. Jeg var vel 50. Og så er der alle de andre, som jeg har nydt, genlæst og elsket

Hvilken helt/heltinde identificerer du dig mest med? 
Den var svær. Jeg identificerer mig ikke med heltene, men bliver undertiden forelsket i heltinderne. Navnlig de tragiske. Det gælder den ovennævnte novelle "Tonga". Det gælder kvinden i "Ludvigsbakke" og på en måde også "Madame Bovary". Men skal jeg vælge en helt må det blive Monsieur Swan i Du coté de chez Swan som er bind ét i Proust: "På sporet af den tabte tid". Denne lidt distræt verdensmand tiltaler mig meget. Den identifikation kan jeg godt lide.

Hvad ligger der på dit natbord lige nu?
Celine: "Voyage au bout de la nuit" eller "Rejse til nattens ende". (fantastisk!) og Mathias Enard: "Boussole" Fik Goncourt-prisen, men er vist ikke oversat). Det er en finurlig beretning om ugengældt kærlighed til en kvinde. Jeg læser tit flere bøger på en gang.

Hvad læste du for dine børn?
For mine børn læste jeg da de var små H.C. Andersen, navnlig "Den standhaftige tinsoldat" og "Hyrdinden og Skorstensfejeren" først genfortalt, så læst med omskrivning af de svære ord og til sidst helt hans egen tekst. Den bør ikke moderniseres. Men børnene skal langsomt vænnes til ordforrådet. Senere var den helt store sukces Galbraith "Det er mængden der gør det", der handler om en rationaliseringsekspert, der får tolv børn og indretter opdragelsen og husholdningen efter rationaliseringsprincipperne for moderne produktion. Sidst læste jeg Villy Sørensens gendigtning af "Odysseus". Og mange, mange andre samt dem jeg selv fandt på.

Hvor tit går du på Facebook, mens du læser?
Når jeg læser, er jeg limet til bogen. Jeg er ikke på Facebook, men jeg tjekker heller ikke mail eller aktiekurser på min iPhone. Jeg bliver faktisk ret irriteret, hvis jeg bliver afbrudt af en telefon. Hvis bogen er god, er jeg helt inde i dens univers og er mæt efter 10 sider, ja undertiden allerede efter to. Hurtigt læste bøger er maden i McDonald: det mætter ikke.

Tilføj kommentar

Materialer: