I 2016 bruger vi ekstra krudt på Shakespeare

Frirum Af: Lars Romann Engel 29. Jan 2016 1 kommentarer
Tags: 
Dramaet om Hamlet er 400 år gammelt - men mere aktuelt end nogensinde

Verdens største skuespil

Da Shakespeare i starten af 1600-tallet skrev tragedien om vores lokale prins, Hamlet, kan han umuligt og end ikke i sin vildeste fantasi have forestillet sig, at han lige der skabte verdenshistoriens største skuespil. Det kan vi så fortælle ham i dag. Men hvad er det, der er så interessant ved Hamlet? Og hvorfor skal vi bruge så meget krudt på Shakespeare i år?

Vi er alle små Hamlet’er

Hamlet handler om verdens første moderne menneske. Et menneske, der står midt i en brydningstid med det ene ben i middelalderen og det andet i renæssancen. Han er en ung mand splittet mellem den gamle verdens princip om blodhævn og æresdrab - og den nye verden, med reformationens idealer om dannelse og individet som selvansvarlig. Lyder det bekendt? Det bør det gøre, for det er dig og mig Shakespeare beskrev for lidt mere end 400 år siden. Se blot på, hvad der sker af brydninger rundt i verden. Vi er alle små Hamlet'er. Vi er alle selv ansvarlige for at vælge, om vi vil gå til højre eller venstre i spørgsmålet om at være eller ikke være.

Biblioteket som Hamlets talerør

Hvordan skal man så vælge sin vej? Shakespeare giver os selv svaret i Hamlet: dannelse, oplysning og kunst er vejen frem for det moderne menneske. Og her kommer biblioteket ind i billedet som det naturlige epicenter. Med udstillingen To Be or Not To Be konkretiseres og rummeliggøres Shakespeares ord på en anden måde, end den vi oplever på scenen. Med Shakespeare Biblioteket som fast del hos vores gode naboer og samarbejdspartnere på Kulturværftet bliver dannelsen til at tage og føle på. Til glæde og gavn for alle besøgende.

Der er god grund til at glæde sig

2016 er et dobbelt jubilæumsår. Hele verden markerer 400-året for Shakespeares død, og så fejrer HamletScenen 200-året for verdens ældste Shakespeare-tradition på Hamlets slot, Kronborg. 
Vi glæder os til at byde jer velkommen i juli, hvor hele familien kan nyde Shakespeare Puppets på Ravelinen, og de tre første uger af august, hvor de bedste internationale Shakespeare-forestillinger præsenteres i autentiske rammer i slotsgården på Kronborg på Shakespeare Festival at Hamlet's Castle.

 

Lars Romann Engel er teaterdirektør og kunstnerisk leder af HamletScenen.

Dette er første blogindlæg her på bibliotekets hjemmeside af Lars Romann Engel. Flere følger i løbet af 2016.

 

 

(Foto: Bo Nymann)

Kommentarer

Jeg møder de samme dilemmaer som Hamlet hver dag i en total digitaliseret og globaliseret verden, hvor man kan være i skjul eller være fysisk tilstede, når man kommer med sine meninger om de hændelser, der sætter betingelserne for ens tilstedeværelse som et reflekterende menneske med de begrænsninger, som magthaverne udstikker i systemerne, man skal agere i.

Tilføj kommentar

Materialer: