Gæsteværelset

Ugens gæsteblogger: Christiane Meulengracht
Hun bor i Hornbæk, er parterapeut, sexolog og foredragsholder, og desuden forfatter til Kærlighed med Vilje. Hun tager udgangspunkt i mundheldet: ”Nissen flytter med”.

Hvad sker der egentlig ved, at nissen flytter med?

Gæsteværelset Af: Biblioteket 20. Dec 2017 0 kommentarer
Da jeg stod foran en skilsmisse, hørte jeg de formanende ord: Pas nu på, at nissen ikke flytter med.

I dag er jeg klogere

Det gør den. Hvad enten jeg vil det eller ej. Spørgsmålet er snarere hvordan jeg indretter mig med min personlige ”nisse”, så vi begge kan leve fredfyldt sammen – og sammen med en ny partner.

Udtrykket dækker nemlig over noget meget fundamentalt og vigtigt i vores relationer til andre. Nok i særdeleshed i relation til vores allernærmeste.

Nemlig hvordan vi reagerer, når vi bliver ”trykket på maven”. Hvordan vi håndterer de situationer, som måske skaber allermest smerte, frustration og magtesløshed midt i det, der skulle være den mest kærlige, intime og fortrolige relation i vores liv.

Vores personlige nisse

Vores parforhold har potentialet til at være den ultimative workshop i at lære os selv at kende. Med alle de ubærlige krinkelkroge og ubevidste sider, som vi også bærer rundt på. Det kræver mod at tage imod den invitation til selverkendelse og accept.

Vores personlige ”nisse” er formet af alle de svigt, sår og skamfulde oplevelser, vi har med på vejen. Mange af dem kan være fortrængt og godt gemt i vores ubevidste. Men væk er de ikke.

Friheden i at være mig

Når vi forelsker os og indgår i et parforhold, er det egentlig ikke fordi, vi er særligt forelskede i den anden. Men den anden repræsenterer og hjælper os til at få kontakt til vores højeste potentiale. I forelskelsen er vi alt. Vi føler os set, hørt og mødt og fuldt ud accepteret. En tilstand som Jung mente, at vi fødes i og som vi bruger hele vores liv på at finde tilbage til. Friheden i at være mig. Hele mig.

Barnesind

I forelskelsen møder vi også noget genkendeligt krænkende. Det foregår ubevidst, forstås. Noget, der vækker tryghed i vores ubevidste sind, som genkender elementer i den længsel, vi har, efter vores forældres ubetingede kærlighed.

Det er som om, vi ubevidst tiltrækkes af nogen, der kan hele de sår og svigt vi oplevede som børn. Jeg tror på, at alle forældre gør deres bedste, og at vi alle handler efter bedste evne og intention. Men det er ikke op til forældrene at afgøre, om der er svigt. Det er barnets egen oplevelse, det bærer med sig op igennem livet.

Spejlet

”Nissen” er den der gør, at vi ender i fastlåste konflikter. Eller at vi føler trang til at skylde skylden på vores partner for dit og dat – hvor dit er vores følelser og dat er vores adfærd. Når vi fralægger os ejerskabet og ansvaret for det, der foregår inde i os. Men i stedet projicerer vores egen smerte ud.

Vores parforhold er så glimrende et spejl af både de egenskaber, som vi er glade og stolte af at besidde, og af de egenskaber, som vi afskyr og måske fornægter i os selv. Når vi har mod til at genkende disse refleksioner og er villige til at stille os undrende i stedet for dømmende og forkert-gørende, så sker der noget magisk.  Så holder vi nemlig op med at kræve, at vores partner skal være på en særlig måde, for at vi kan føle os elskede.

Bevidsthedens gave

Jeg inviterer til at gøre dig mere undersøgende end dømmende. Både på dig selv og din partner. At se på konflikten som en indbydelse til at udforske det, der sker inde i dig. Frem for fluks at kaste verbalt affald op, fordi det er nemmere end at være i smerten. Se det som en udstrakt hånd til at gøre dig selv (lidt) mere bevidst. Gaven i bevidstheden er nemlig, at det giver os større frihed til at vælge vores tanker, følelser og adfærd. Og det former vores liv. Kort sagt: Det gør det os i stand til at vælge det liv, vi drømmer om.

Jeg tror ikke på, at vi slipper af med nissen. Men jeg tror på, at vi kan lære at leve med og elske alle sider af os selv.  Så vi kan stille os sårbare og ærlige over for dem, vi elsker, og vide, at uanset hvad der sker, er det en del af livets oplevelse.

Tilføj kommentar

Materialer: