Viden

Fake News

Viden Af: Biblioteket 16. Aug 2018 0 kommentarer
Vil danskerne hellere stå i cupcake-butikker i stedet for at uddanne sig?

Det indtryk kunne man få, hvis man den 10. august så den amerikanske tv-kanal Fox Business Network. I et indslag bliver Danmark sammenlignet med Venezuela, og studieværten Trish Regan hævder, at ingen danskere gider arbejde eller uddanne sig færdig. Se indslaget nedenfor. Læs også finansminister Kristian Jensens og den danske ambassadørs afvisning på dr.dk.

 

Andre underlige historier

Helt uden for aprilssnar-sæsonen er der masser af eksempler på såkaldte Fake News, altså falske nyheder: Kronprins Frederik vil forære sin hustru kronprinsesse Mary en ø ved Tasmanien. Tusind muslimske mænd i Dortmund satte nytårsaften ild til Tysklands ældste kirke. Hillary Clinton har solgt våben til Islamisk Stat. Paven støtter Donald Trump. 

Nyt liv til romanen 1984

Siden 2017 har udtrykket 'Fake News' stormløbet de sociale medier, og det har fået salget af George Orwells ‘1984’-roman fra 1949 til at blive den meste solgte bog på Amazon. Mange synes nemlig, at det minder om det ’newspeak’, som optræder i Orwells roman – et sprog, hvor alle selvstændige tanker er forbudt. 

Breitbart News

Både den russiske efterretningstjeneste og ukrainske teenagere er under mistanke for at sprede falske nyheder. Et af de vestlige medier som menes at sætte falske nyheder i omløb i USA er Breitbart News. Historien om de tusind muslimske mænd i Dortmund stammer derfra. Breitbart News har fastholdt historien, selvom både tysk politi og den tyske justitsminister har erklæret, at den er falsk. Mediet har dog rettet en enkelt ting: Det var ikke Tysklands ældste kirke.

Facebook-tjek af fakta i Tyskland

De falske nyheder trives især på de sociale medier. Især Facebook er blevet kritiseret for, at det er for let at sprede løgne. Det fik Facebook til i 2017 at udvikle en knap, som man kan trykke på, hvis man mener at det er en falsk nyhed. Hvis mange trykker på knappen ud for samme nyhed, vil en gruppe faktatjekkere undersøge, om historien er løgn. I første omgang installerede Facebook kun knappen i Tyskland. 

Fake News og Wikipedia

Formand for dansklærerne i gymnasiet sagde i starten af 2017 til Jyllandposten, at 'det jo er interessant, at mens eleverne for nogle år siden blev advaret mod Wikipedia, fordi alle mulige kunne skrive deres version af virkeligheden uden nogen autoritet bag, så ser elever nu autoriteter forkaste andres virkelighed og skrive deres egen uden respekt for det, som andre mener.'
Læs mere om test af Wikipedia på Kan man stole på Wikipedia.

Kilder:

  • dr.dk august 2018
  • Politiken 23. januar - 2. februar 2017
  • Jyllandsposten 1. februar 2017
  • Zetland 2017

Af bibliotekar Anette Thede

Tilføj kommentar

Materialer: