""

2,5 meter film - sådan cirka

27.10.20
Velkommen i mørket til gode film i Hulen - Film på biblioteket for de mindste, efterår / vinter 2020

Der er tilmeldning pga. COVID-19

  • På Espergærde Bibliotek skal du ind på Billetten.dk og tilmelde dig. Søg på Film for dagtilbud - Espergærde.
  • På Biblioteket Kulturværftet skal du sende en mail til dlu65@helsbib.dk.

Der er stadig fri éntre på begge biblioteker.
Vi ses på biblioteket og rigtig god fornøjelse!

Filmprogrammet er tilrettelagt, så det passer bedst muligt i varighed til aldersgruppen 3-5 år. Princippet er, at de korte film for de yngste vises først, og de lidt længere vises til slut. På den måde bliver det en god oplevelse for alle. Husk, det er altid i orden at liste ud, hvis barnet ikke kan sidde stille længere.

Vær opmærksom på, at enkelte dage er der kun en enkelt film på programmet, der er af lidt længere varighed. Biblioteket åbner filmens magiske verden i en tryg ramme, hvor den fælles oplevelse giver mulighed for eftertænksomhed, samtale og udvikling af barnets kompetencer. Læreplanstema er noteret med rødt under overskriften.

Espergærde Bibliotek viser film tirsdage kl. 10.
Biblioteket Kulturværftet viser film i Hulen torsdage kl. 10.30

HALLOWEEN - UDKLÆDNING

Kommunikation og sprog, alsidig personlig udvikling, social udvikling
Espergærde 27. okt - Kulturværftet 29. okt

Storvask – udklædning / Kassandra Wellendorf. 4 min. Animation 2010

Instruktøren Kassandra Wellendorf har med animationsfilmene ‘Storvask’ skabt en række små fortællinger, der tager udgangspunkt i fantasien om, at vasketøj har sit eget liv bag vaskemaskinens rude. Wellendorf skaber et surrealistisk univers, hvor vaskemaskinens rum forvandler sig til et ishav, en garnjungle, en pjaltetøjsverden, en legeplads eller et farligt undervandsunivers.

Rita & Krokodille – Halloween / Siri Melchior. 5 min. Animation 2018

Forbytning. Rita og Krokodille forbereder halloween. Rita klæder sig ud som heks og Krokodille skal være en kat. En RIGTIG kat, som spinder og siger mjav. Krokodille er en dårlig kat, og så får de ingen slik. Men Rita er en RIGTIG heks og hun har en løsning. Hun fortryller ham.

Vitello tigger en masse slik / Dorte Bengtson. 7 min. Animation 2018

Fredag er slikdag. Alle andre dage er ikke-slik-dage. Det synes Vitello er meget, meget uretfærdigt. Så hvorfor ikke klæde sig uhyggeligt ud og lave en ekstra Halloween.

Ulv / Julia Ocker. 4 min. Animation 2015

En ulv går rundt i skoven og prøver at se farlig ud; den knurrer og skræmmer de andre dyr. Men da den bliver alene, opfører den sig pludselig anderledes. Den tager ballettøj på og begynder at danse. En and får øje på ulven og begynder at grine og drille. Ulven bliver vred. Men så opdager ulven, at anden også har en hemmelighed.

DET ER SYND FOR MIG

Kommunikation og sprog, alsidig personlig udvikling, social udvikling
Espergærde 3. nov - Kulturværftet 5. nov

Peter Pix – pingvinen / Trine Heller Jensen. 1 min. Kortfilm/komedier 2013

Peter Pix sætter en liggestol frem, hiver Hawaii-billedet ned og slår en parasol op. Badet i sollys nyder han en stor isvaffel. Men solen er varm, og isen smelter. Han løber ud i køkkenet og sætter sig ind i køleskabet. I mørket hører Peter Pix smaskelyde. Han tænder lyset og ser en pingvin, der slikker sig om munden. Og isen er væk.

Lillefinger - min bedste ven / Mette Skov. 5 min. Animation 2015

Lillefinger har travlt med noget og slet ikke tid til at ses med sin bedste ven. Det kan Myren ikke forstå, og bliver både ked af det og sur, lige indtil han finder ud af, hvad det er Lillefinger har så travlt med.

Stakkels prinsesse / Søren Tomas og Peter Hausner. 7 min. Animation 1998

Prinsesser er nogle forkælede størrelser, der ved lige, hvor skabet skal stå. Men det er ikke nemt at være en forkælet prinsesse, når man pludselig bliver tvunget til at stå på egne ben, og ingen vil høre efter, hvad man siger. Filmen er en del af serien “Sallies historier” - en række forrygende filmfortællinger for de mindste børn og deres voksne. Forfatteren bag serien er Kim Fupz Aakeson, hvis underfundige satire er fuld af grotesk charme og antiautoritær livsfilosofi.

Den legetøjsløse stakkel / Søren Tomas og Peter Hausner. 7 min. Animation 1998

Tegnefilmen om den legetøjsløse stakkel handler om en dreng, hvis far hellere vil bruge penge på øl end på legetøj. Drengen har ikke så meget som en legoklods og får tørre tæsk til aftensmad. En dag får han den idé at binde sin snorkende fulde far fast i en tørresnor og bruge ham som drage, og dét får tingene til at vende for den legetøjsløse stakkel, der snart ikke er så legetøjsløs længere... Filmen er en del af serien “Sallies historier” - en række filmfortællinger for de mindste børn og deres voksne.

Edderskønne edderkopper – vandedderkoppen / Adam Schmedes. 8 min. Dokumentar 2018

Vandedderkoppen har fundet en virkelig smart måde at leve under vand på. Med en luftklokke hun selv spinder og fylder luft i. En anden særlig heldig edderkop bor i et forladt sneglehus, men hun har glemt at tøjre det til bunden, og da hun fylder luft i, sker der noget overraskende. Men i dag er også en sørgelig dag, for en af vandedderkopperne får sine ben i klemme i en muslingeskal. Del af serie. Edderkopper er en af udviklingens mest succesfulde dyregrupper. Der er flere hundrede eller tusinder i hver en have. De er dygtige specialister på hver sit område og gemmer på mange overraskende hemmeligheder. I hvert afsnit følger vi nogle få individer af én art af edderkopper.

ULVE OG BAMSER

Alsidig personlig udvikling, kommunikation og sprog
Espergærde 10. nov - Kulturværftet 12. nov
 
 

Min oldefars historier – Vaffelbageriet / Tone Mygind Rostbøll. 9 min. Dokumentar 2016

Da Theodor vil tage sin morgenmad, ser han en fristende Nutella-mad på køkkenbordet. Han kan ikke dy sig og spiser den. Oldefar kommer ud i køkkenet og opdager, at hans Nutella-mad er væk. Theodor lyver og siger, at det var en ulv, som tog den. Men det synes Oldefar lyder som lidt af en røverhistorie! Oldefar fortæller, at hans legekammerat Tykke også altid var meget lækkersulten – ligesom Theodor – og engang bagte de et helt læs vafler, selvom de ikke måtte, fordi de var så lækkersultne. Theodor og Oldefar bager deres egne vafler; men midt under vaffelbagningen kommer der nogen. Og det er rent faktisk en ulv! Oldefar og Theodor skynder sig at lukke døren, så den ikke kan komme ind og tage deres vafler. De spiser vaflerne med god appetit. Men da fadet er ved at være tømt, synes Theodor alligevel, at det er synd for ulven, at den ikke får nogle – og Theodor sætter den sidste vaffel ud til ulven.

Ih! siger den lille bamse / Maria Mac Dalland. 19 min. Animation 2007

Denne enkle, underfundige film for de helt små børn i alderen 2-5 år er baseret på Thomas Windings historier og farverige illustrationer om de daglige gøremål hos Bamsefamilien i det lille hus på bakken. Om at lede efter nøglen, som er blevet væk, da de skal på stranden. Om at blive inde i strandkanten og finde sten, mens Bamsefar og Bamsemor viser hinanden, hvor dygtige de er til at plaske. Om at falde i søvn på stranden. Og om at digte en strandsang, om at finde en lille sten og et sneglehus. Og en nattesang om at være en stjerne på himlen inden Bamsefamilien lægger sig til at sove i de tre blå senge i det lille hus. Filmen er en varm og tryg oplevelse for små mennesker, som forhåbentlig kan genkende den lille Bamses verden fra deres eget liv.

TANKEVÆKKENDE

Kultur, æstetik og fællesskab
Espergærde 17. nov - Kulturværftet 19. nov

Vitello møder Gud / Dorte Bengtson. 7 min. Animation 2018

Vitello har en af de dage, hvor det ikke er så sjovt at være Vitello og ikke at have nogen far. Men så møder han en gammel mand med et meget stort hvidt skæg. Han sidder med en øl på en bænk ved centeret. Vitello kender kun to gamle mænd med så store hvide skæg. Gud og Julemanden. Og det er ikke jul. Og Gud kan som bekendt få alting til at ske, alt I hele verden…

Ernst i fjeldet / Alice de Champfleury. 7 min. Animation 2000

Ernst og mor er på campingtur oppe i bjergene. Mor går energisk fremad, Ernst sakker lidt bagud, for det er lidt hårdt. Oppe på toppen slår mor teltet op – hun begynder at lave mad. Ernst ser sig lidt omkring og samler lidt brænde langs skovkanten. Han får øje på en stor elg, der kigger på ham – og som hurtigt forsvinder igen. Mor kalder på Ernst – de spiser – men senere følger Ernst elgsporene ind i skoven.

Min lille hund Mester - Dagens helt / Maria Mac Dalland. 7 min. Animation 2019

Det er koldt og blæsende. Thomas og Mester går tur, men pludselig ser de en lille hund ude i en sø. Hunden piver og er ved at drukne. Thomas hopper i det iskolde vand og redder den lille hund. Thomas vil hjem i varmen med hunden. Mester føler sig overset og vil bare hænge lidt ud ved søen, men kort efter Thomas er løbet hjem med den lille hund, er der en hvalp ude i søen, som også er ved at drukne. Selvom Mester bestemt ikke holder af det kolde vand, kaster han sig alligevel ud i at redde hvalpen. Da Mester og hvalpen kommer hjem til Thomas, viser det sig at den lille hund og hvalpen er mor og barn. Thomas’ ven, Høkeren, adopterer de to hunde på stedet, og Mester glædes over, at han nu har prøvet at være en helt.

BAGVÆRK

Kultur, æstetik og fællesskab
Espergærde 24. nov - Kulturværftet 26. nov

Peter Pix – kagen / Trine Heller Jensen. 2 min. Kortfilmkomedier 2013

Peter Pix kommer ind med en lækker kage på en tallerken. Der er temmelig ulækkert på bordet, og han støvsuger en plads til kagen. Peter Pix sætter sig for at spise sin lækre kage, men som han skal til at tage sin første bid, høres lyden af støvsugeren. Mundstykket + slange kommer til syne over skulderen - den er levende!

Blæksprutte / Julia Ocker. 4 min. Animation 2015

En blæksprutte går i gang med at bage en kage. Men den ene af blækspruttens mange arme vil ikke arbejde sammen med de andre. Den driller de andre og plager om chokolade. Blæksprutten bliver sur. Men det viser sig, at den frække blækkespruttearm er dygtigere, end de andre tror.

Prik og Plet leger med dej / Lotta Geffenblad og Uzi Geffenblad. 8 min. Animation 2013

Prik og Plet er sultne, men de har ikke noget mad. De beslutter sig for at bage boller og lave havregrynskugler. Mens de bager, bliver køkkenet meget rodet, og de får mel over det hele. Men det er der heldigvis råd for.

Honningkagen løber hjemmefra / Pascale Hecquet. 8 min. Animation 2016

Lille Kanins mor bager en småkage, der har form som en kanin. Da kagen opdager, at Lille Kanin og vennerne ser sultne på den, vågner den til live og stikker af ind i skoven. Da det bliver aften, og Lille Kanin kommer i seng, fortæller Mor Kanin historien om, hvad der sker for kagekaninen inde i skoven. Filmen er baseret på en fabel af La Fontaine.

GAVER OG JULEBAG

Social udvikling, kultur, æstetik og fællesskab, alsidig personlig udvikling
Espergærde 1. dec - Kulturværftet 3. dec

Pingvin / Julia Ocker. 4 min. Animation 2018

Pingvintjeneren vil have, at pingvinfesten skal være perfekt. Men alt, hvad han gør, ender galt.

Lili er vild med gaver / Siri Melchior. 3 min. Animation 2015

Lili er vild med gaver. Lidt vild med små gaver. Meget vild med store gaver. Der er både sløjfer og indpakningspapir, men allerbedst er papkassen når man har pakket op. En papkasse der både kan blive til skibe, kareter og luftballoner. Hvad den dyre gave angår, er den nok det mindst interessante. Lili er en serie af film om at være 3 år.

Rita & Krokodille – Jul / Siri Melchior. 5 min. Animation 2018

Rita og Krokodille får besøg af Boris, der skal være med til at bage peberkager, men Krokodille vil meget gerne spise både dejen og de færdige kager.

Peter Pix – gaven / Trine Heller Jensen. 1 min. Kortfilm komedier 2013

Peter Pix sidder ved bordet. Han keder sig og roder med et stykke papir, han pludselig kan forme i luften til en æske. Han tager en tusch og tegner en rød streg, som pludselig bliver til gavebånd og binder sig selv rundt om kassen. Nej, det er jo en gave, og den er til mig! Peter Pix bliver glad, kysser og krammer gaven.

Verdens uartigste dreng / Søren Tomas og Peter Hausner. 7 min. Animation 1998

Svend-Bent er en sød og rar dreng, der gør alt, hvad han bliver bedt om. Alligevel er han verdens uartigste dreng, fordi han ikke kan lyve. Han må fx ikke sige, at fasters kålroulader smager skrækkeligt! Derfor sender hans forældre ham på lyveskole, så han kan lære at lyve og behage de voksne. Kim Fupz Aakesons underfundige satire i tegnefilmens form er fuld af grotesk charme og antiautoritær livsfilosofi. Filmen indgår i serien Sallies historier.

Vitello køber en vidunderlig julegave / Dorte Bengtson. 7 min. Animation 2018

Vitello ved jo godt, at det kun er de artige børn, der får julegaver. Og han har ikke været rasende artig i år. Men hvis han nu køber en vidunderlig julegave til Mor og fortæller hende om den, så vil hun sikkert glemme alt det uartige og købe en masse vidunderlige julegaver til ham…

IS, SNE OG JULETRÆER

Social udvikling, kultur, æstetik og fællesskab
Espergærde 8. dec - Kulturværftet 10. dec

Lillefinger - det frosne dyr / Mette Skov. 5 min. Animation 2015

Myren og Lillefinger finder et dyr, der er frosset inde i en isblok. De beslutter sig for at redde dyret.

Prik og Plet i sneen / Lotta Geffenblad og Uzi Geffenblad. 8 min. Animation 2008

De to søde kaniner Prik og Plet sidder og kigger på det fine snevejr fra deres lille hus og beslutter sig for at gå ud i det. Men pludselig er Plet blevet væk, og Prik frygter, at hans ven er forsvundet i sneen.

Cirkeline - Højt fra træets grønne top / Jannik Hastrup. 14 min. Animation 1970

Det er jul, og musene og Cirkeline laver gaver, bager kager og drager til sidst ud efter et juletræ. På vejen er de ved at fare vild i snevejret, men den lille nissealf hjælper dem, og alle samles til den helt store julefest.

JUL, NYTÅR OG SNE

Social udvikling, kultur, æstetik og fællesskab
Espergærde 15. dec - Kulturværftet 17. dec

Hunden Ib - Ib holder lillejuleaften / Trine Laier og Rasmus Andreasen. 4 min. Animation 2019

Ib og Mus holder lillejuleaften. De har gaver til hinanden. Små gaver. Så de glæder sig til store juleaften.

Rita & Krokodille – Snevejr / Siri Melchior. 5 min. Animation 2013

Det har sneet. Rita og Krokodille skal ud og kælke. På bakken møder de Boris, som udfordrer dem til at kælke om kap. Men bakken er meget stejl, og Rita tør ikke helt køre. Hun giver Krokodille
skylden. Han bliver sur og lægger sig ned i sneen. Når Rita prøver at undskylde, vender Krokodille sig så tvært om, at de pludselig begge to glider ned af bakken på Krokodilles mave! Rita er hunde-
ræd! Men det er også sjovt. Vennerne vinder!

Den lille grå ulv – Vinter / Natalia Malykhina. 6 min. Animation 2016

Det er vinter i skoven. Der er sne overalt, og alle dyrene ligger i ly for kulden. Men den lille grå ulv er ensom, sulten og trist. Vinden suser og bider i hans snude. Men hov, hvad var det? Midt i sneen finder han en mærkelig ting. En bog? Hvad kan den bruges til? Kan han spise den eller søge ly for vinden med den? Bogen viser sig at være fuld af eventyr, og den minder den lille grå ulv om sommer og varmere tider. Her er det kun fantasien, der sætter grænser. Nu kan den lille grå ulv måske bedre falde til ro?

Lillefinger – lillebror / Mette Skov. 5 min. Animation 2015

Det er ikke altid nemt at være den lille, heller ikke når der skal pyntes juletræ.

Lillefinger - det gamle år / Mette Skov. 5 min. Animation 2015

Lillefinger inviterer Myren til nytårsaften.

JUL

Social udvikling, kultur, æstetik og fællesskab
Espergærde 22. dec

Snowys jul / Gustav Kvaal. 11 min. Animation 2004

Der er to dage til juleaften. Efter at have mistet både sin mor og sit hjem er en lille hundehvalp helt alene i en sneklædt verden. Heldigvis finder to børn den forfrosne hvalp, og de forsøger ivrigt at finde et trygt og godt hjem til Snowy, inden det bliver jul. “Snowys jul” er en klassisk animationsfilm om universelle temaer som sorg og savn, forventning og glæde.

Josefines bondegård - 7. Jul på gården / Emil Langballe. 15 min. Dokumentar Tv-serier 2015

Det er snart jul, og den frække drillenisse Soffi laver ballade om natten. Josefine gør klar til julen ved at bage julekager og skrive ønskeseddel, men selvom det snart er jul, er der stadig en masse andet at gøre på gården. Familien skal udvide bestanden med nuttede tyrekalve, som skal slagtes og blive til lækre bøffer, når de er blevet store nok. Og så er der kommet nye, små kyllinger på gården.

""