Efterlysning: Hvem har givet os de flotte modelskibe?

12.06.20
I løbet af de seneste måneder er fire modelskibe dukket op på Kulturværftets børnebibliotek. Men hvor kommer de fra? Og hvilken tilknytning har de til Helsingør Værft?

På glasvæggene langs alle Biblioteket Kulturværftets etager er der printet omrids af skibe, der alle blev bygget på det gamle værft, som eksisterede fra 1882 til 1983.

For enden af børnebiblioteket, allerbagerst forbi alle reolerne med bøger, lå der onsdag den 22. januar en fin, lille hvid æske med teksten ”Dana Gloria”. I æsken var der et sirligt udført og hvidmalet eksemplar af et DFDS-modelskib. Skibet var udført i metal med skorstene af plastik og originale logoger fra rederiet, der blev stiftet af C.F. Tietgen i 1866.

Siden slutningen af december er i alt fire modelskibe dukket op på mystisk vis i børnebiblioteket, hvoraf de tre bærer DFDS’ logo, mens det ene bærer skriften SFL. Scandinavian Ferry Lines (SFL) var en forløber til Scandlines.

Den første skib var ”Betula,” der ankom til biblioteket omkring lillejuleaften. Den 3. januar lå der et eksemplar af ”Dana Regina” mellem børnebøgerne, den 17. januar blev ”Dana Gloria” fundet ved klassikerbøgerne, og den 22. januar lå endnu et eksemplar af Dana Gloria bagerst i biblioteket på trækonstruktionen Klippen.

Børnebibliotekar Helle Laursen har fundet to af skibene og er meget nysgerrig efter at vide mere om, hvordan de er havnet på Kulturværftet.

”Nu har vi fire skibe på værftet, som vi ikke ved, hvor kommer fra. Måske er der nogen, som har købt skibene og driver lidt gæk med os,” siger hun.

Biblioteket har været forbi både Værftsmuseet og M/S Museet for Søfart for at høre, om de kender til skibene. Det gør de ikke, men begge museer er også interesserede i at vide mere om skibenes historie, fortæller hun.

”De er støbt, og så er de håndmalet. De er faktisk ret flotte. Vi er mega nysgerrige,” siger Helle Laursen.

Hvis du ved noget om skibene, må du meget gerne sende en mail til redaktion@helsbib.dk