Esteitä keppihevosella 2020, Wikimedia CC BY-ND 4.0
Esteitä keppihevosella 2020, Wikimedia CC BY-ND 4.0

Et hestehoved foran - Kæphest som sportsgren

03.02.23
Dressur og spring på kæphest er rolleleg, motion og fællesskab - og en anerkendt sportsgren

Dressur, ponygames og spring. De fleste forbinder ordene med heste, ridestævner og mange timer i stalden. Men der findes en variant. Alle discipliner findes nemlig også i udgaver, hvor de levende heste er udskiftet med kæpheste, altså en lang stang med et blødt, polstret hestehoved med seletøj foran.

Børn har i århundreder leget med kæpheste. De er ufarlige og en hel del billigere end levende modeller. Og i dag er legetøjshestene skrevet ind som anerkendt, selvstændig sportsgren under Dansk Rideforbund

Rolleleg, motion og fællesskab

Og går man op i det, byder sporten på både rolleleg, motion og fællesskab. Rollelegen består af at passe kæphesten, som var den en levende hest, der skal strigles og nusses om – ligesom den selvfølgelig både har navn og personlighed. 

Den ugentlige træning begynder, som med levende heste, med opvarmning i skridt, der langsomt går over i trav, inden man er klar til spring over forhindringer eller en tur igennem skoven i høj fart.

Mange rideklubber tilbyder kæphestetræning og -konkurrencer i spring, dressur og pony games.

Finsk kæphest

Ideen om spring og dressur på kæphest som regulær sportsgren opstod i Finland for 5-10 år siden. Her dyrker i dag mere end 10.000, primært børn og unge, sportsgrenen i en rideklub, ligesom der på flere tusinde instagramprofiler byttes og sælges kæpheste blandt kæphesteenthusiaster.

I 2017 introducerede den finske filminstruktør Selma Vilhunen sporten for en bredere offentlighed i filmen ”Hobbyhorse Revolution”.

Se ”Hobbyhorse Revolution” på Filmstriben .

Måske olympisk disciplin i 2024

Og måske indtager kæphestene snart de Olympiske Lege. I hvert fald hvis det står til Det Internationale Rideforbund, FEI, der har anmodet Den Internationale Olympiske Komité (IOC) om at optage ”Hobby Horsing”, som det hedder på engelsk, som olympisk sportsgren allerede ved legene i 2024. 

Så lang tid behøver du ikke at vente. Du kan begynde lige her og nu. Nedenfor har vi samlet et par bøger, der kan hjælpe dig op på kæphesten.
 

Oprindeligt skrevet af Hans Wendelboe Hviid Skov Bøcher, Aalborg Bibliotekerne.

Materialer