Foto af bibliotekar Anette Thede
Gå en tur ned af Memory Lane, siger bibliotekar Anette Thede

Håndplukket: Merete Pryds Helle og den oprørske kvindebevægelse

03.10.22
Bibliotekar Anette Thede anbefaler Merete Pryds Helles roman ’Det vågne Hjerte’, som er afslutningen på trilogien om kvindeliv i Danmark.

Af  bibliotekar Anette Thede

Trompetbukser og onanikurser

'Det vågne hjerte' er en del af bibliotekets Håndplukket-kampagne. Romanen er en sårbar og reflekterende skildring af kvindebevægelsens historie i 80’erne. Jeg har veninder, der i 80’erne var tæt på Kvindehøjskolen, Rødstrømperne og Lesbisk Bevægelse, så da jeg læste ’Det vågne hjerte’ var det en tur ned af Memory Lane. Romanen er krydret med tidstypiske detaljer som 2CV, trompetfløjsbukser, onanikurser og lillafarvede tørklæde-bleer, så hvis man var ung i 80’erne er ’Det vågne hjerte’ helt sikkert et sjovt genbesøg med sin egen ungdom.

Foto af Merete Pryds Helle. Foto: Les Kaner

Overgreb og søstersolidaritet

Merete Pryds Helles gennembrudsroman ’Folkets skønhed’ indledes med et overgreb i 1930erne. Det gør ’Det vågne hjerte’ også. Men hvor overgrebet i ’Folkets skønhed’ gennemsyrer de næste generationer med skyld og skam, afdækker forbrydelsen i ’Det vågne hjerte’ den søstersolidaritet, der var så stærk i kvindebevægelsen i 1984.

Manden med de vanvittige isblå øjne

Hovedpersonen Lis bliver en aften overfaldet i Utterslev Mose i København af en mand ’med vanvittige isblå øjne’. Hun vrister sig løs og får dagen efter at vide, at manden i stedet gennemfører en voldtægt på en anden kvinde, Alice. Lis, som er aktiv i kvindebevægelsen, inviterer den traumatiserede Alice med på Kvindehøjskolen i Visby. Lis er lesbisk og kæreste med Kirsten – men hun bliver usikker på sig selv og om hun fortsat kan være en del af kvindebevægelsen, da den bløde Thorbjørn dukker op. I romanen flettes store verdensbegivenheder som murens fald sammen med kvindebevægelsens svækkelse, og som Merete Pryds Helle meget rammende udtalte til Jyllandsposten, da bogen udkom: ’Jeg syntes, at det var interessant at undersøge, hvordan det her ekstremt stærke fællesskab pludselig kunne forsvinde’.

Bøger som minder om og om kvindekampen i 1970erne/1980erne

Kærlighedens år af Johanne Mygind minder om 'Det vågne hjerte'. Romanen er en rørende fortælling om tre generationer af feministiske kvinder med nutidens Nanna i centrum. Et åbent øjeblik af Pernille Ipsen er en levende erindringsbog om syv kvinder, som i 1971 tager på den første kvindelejr på Femø. De ville prøve noget nyt og leve et kvindeliv, som man aldrig før havde set. At 1970ernes frihedsidealer også kunne have omkostninger ser man i Katrine Marie Guldagers roman En uskyldig familie. Her lever Jytte og Frederik i et åbent forhold, mens deres tre børn gør oprør på hver sin måde. Også ’Hvad man ikke ved’ af Annelise Marstrand-Jørgensen viser bagsiden af ungdomsoprøret og kvindebevægelsen. I romanen er Alice hjemmegående med tre børn og lever i et på overfladen harmonisk ægteskab med Eric. På Erics forslag begynder de at eksperimentere seksuelt, hvorefter ægteskabet knirker.

Læs også Uhygge, hemmelighedskræmmeri og nordisk Twin Peaksstemning

Læs mere om Håndplukket

Materialer