Forfatter, mor og kvotekvinde: Lige løn for lige arbejde er ikke ligestilling

Generationers ligestillingskamp har medført meget godt, men der skal mere til, før vi får ligestilling i praksis, mener forfatter Estrid Dyekjær. Med sin nye roman, ’Kvotekvinde’, indleder hun en romantrilogi om en ung kvinde, der kæmper for at finde den svære balance mellem arbejdsliv og familieliv.

Overenskomstforhandlingernes overskrifter om ’lige løn for lige arbejde’ er vigtige pointer, men det er en ensidig vinkel på en kompleks problemstilling, mener forfatter Estrid Dyekjær. Hendes nye roman er romantisk feel-good, men byder også på en kærlig opsang til dem, der tror, at ligestilling kun handler om karriere og arbejdsliv. ”Selvfølgelig skal kvinder have samme muligheder på arbejdsmarkedet som mænd, men dermed er målet om ligestilling langtfra nået!” forklarer forfatteren, der ved, hvad hun taler om, for hun har selv været hele turen igennem, med lang videregående uddannelse, karriere, børn og barsel.

Kvotekvinder

Kvotekvinde er ikke et ord på dansk, men det må det gerne blive, for det er på høje tid, at vi bliver opmærksom på begrebet, mener den 41-årige forfatter, der selv har oplevet at blive rekrutteret som kvotekvinde - altså ansat, fordi virksomheden ønskede flere kvinder i ledergruppen. ”Der var ingen, der lagde skjul på, at jeg var kvotekvinde og på papiret var det et drømmejob, men uanset, hvad jeg gjorde, kom jeg til kort. Der er kun 24 timer i døgnet, og man kan ikke være flere steder på samme tid. Jeg havde dårlig samvittighed hver gang børnene nyste, uanset om jeg overlod dem i andres varetægt eller meldte fra på jobbet for selv at passe dem,” fortæller forfatteren, der altså valgte at sadle helt om og kaste sin kærlighed på familien – og bøgerne – da den sidste ansættelse sluttede. ”Det var en svær beslutning, for der er meget negativ terminologi omkring sådan et valg. Det kan hurtigt lyde, som om man har givet op, hvis man ikke vælger at realisere sit potentiale, men hvem siger det er den rette vej for alle, bare fordi mulighederne er der?”

Med til historien hører dog, at nogle virksomheder faktisk godt kan rumme balancen. ”Tidligere var jeg hos ISS, og de havde styr på tingene. Hvis resten af dansk erhvervsliv skal lære at mestre ligestilling, er det dér, man skal se hen,” slutter Estrid Dyekjær.

OM BOGEN

’Kvotekvinde’, der lige er udkommet på Byens Forlag i juni 2021, er første del af en romantrilogi. Den handler om 26-årige Anja, der undervejs i sin første graviditet skal forholde sig til en helt forandret virkelighed, hvor begrebet Work-Life-Balance pludselig er vigtigere end den næste forfremmelse. ’Kvotekvinde’ er et lunt og humoristisk portræt af den moderne kvinde, der forventes at håndtere både familie og arbejdsliv til perfektion.

OM FORFATTEREN
 ”Jeg skriver fiktion om det store og vigtige drama, som ethvert menneskeliv er.”

Estrid Dyekjær har været forfatter på fuld tid siden 2019, hvor hun lagde karriereræset bag sig efter 15 år hos bl.a. ISS, Siemens og andre store virksomheder. Læs mere Estrid Dyekjær på Lokal Forfatterweb.

Læs mere om Estrid Dyekjær på Lokal Forfatterweb

01.07.21