Billede til artikel

Børn med ben i næsen

Af Ian
10.06.21
Her kommer tre anbefalinger af gode tegneserier - i denne omgang mest til børn - men voksne kan sagtens læse med.

Harmony

En unge pige vågner med hukommelsestab, låst inde i en kælder, uden nogen idé om hvem hun er og hvorfor hun bliver holdt fanget. Det hjælper heller ikke på tingene at hun nogle gange hører stemmer. Nita kommer med mad og tager sig af hende, men er ikke videre meddelsom til at starte med.  Hvorfor er hun havnet hos ham og hvad er det for piller han vil have at hun spiser? Hvordan får hun ting til at svæve i luften og hvem er den gamle dame med ulven?
Spørgsmålene er mange og svarene kommer kun langsomt efterhånden som Harmony, stykke for stykke, begynder at få hukommelsen igen. Harmony er vedholdende i sin jagt på at finde ud af hvem hun selv er og Nita viser sig heldigvis at være en allieret, for der venter Harmony problemer i form af personer fra den fortid hun husker så lidt af. 

Harmony er tegnet og skrevet af Mathieu Reynès og på dansk er udkommet 3 bind og på fransk 4. Matheiu Reynes arbejder stadig på serien, så forhåbentlig har vi ikke set det sidste til Harmony.

Du kan løbende følge Mathieu Reynès arbejde med blandt andet Harmony på hans Instagram

Som en ekstra bonus har komponisten Thomas Kubler lavet musik til seriens albums og den kan du finde på hans Youtubekanal

 

Alene:

Dodji vågner i en fuldstændig forladt by. Hvor er alle mennesker og hvad er der sket med dem?

Han støder heldigvis hurtigt på Leila og Terry, og siden Camilla og Ivan. På trods af deres forskelligheder slår de fem børn sig sammen for at klare sig i en verden uden voksne til at passe på dem og samtidig prøve at finde ud af hvad der er sket.

Det er, som du sikkert kan forestille dig, ikke let og absolut ikke ufarligt.

Bare det at skaffe mad og tag over hovedet er en kæmpe opgave når man som Dodji og Leila ikke engang har nået teenageår og pludselig står med ansvaret for tre mindre børn uden nogen hjælp. 

Jeg vil ikke afsløre mere af handlingen her, det må du have til gode til du selv læser dig igennem Alene.

Serien blander elegant spænding og uhygge i form af frygten for det uvisse. Alene er en af de bedste tegneserier rettet mod børn som jeg har læst i flere år og er en rigtig page-turner, så hvis du kun vælger en serie at læse fra denne artikel bør det være Alene.

Alene er skrevet af Fabien Vehlmann og tegnet af Bruno Gazzotti.

Begge har tidligere arbejdet på bladet Spirou der har givet mange unge tegneserieskabere en chance for at vise sig frem og dermed skabt grobund for samarbejder der har kastet en masse gode serier af sig.

Vehlmann har udover Alene, bl.a. skrevet detektivserien Green Manor og 5 bind af Splint og Co.

Gazzotti har bl.a. tegnet Den lille Splint med Tome og Janry og Soda med Tome.


På dansk er der udkommet 11 bind af Alene og serien blev i 2017 omsat til en live-action spillefilm med den engelske titel Alone.

Lou!:

Lou på 12 bor alene sammmen med sin mor og det er ikke altid nemt. Udover at skulle tackle en spirende pubertet, veninden Mina, og de usagte følelser for nabodrengen Tobias, tilfalder det også Lou at holde sin forfattermor til ilden, så hun får skrevet sin science fiction roman færdig, endsige  lettet sig fra sofaen.

Lous mor er desværre blevet afhængig af den spilkonsol hun selv har givet Lou og den sætter langt hen af vejen en stopper for de kreative kræfter (og madlavningen og mange andre ting).

En undtagelse af når den intetanende genbo, Rikard, uforvarende får jalousien op i hende.

Så vækkes hendes alter ego, Rum-amazonen, Solana, og redder Rikard i skikkelse af Prins Fulgor, der må være blevet fortryllet af skiftende kvindlige skurke (Såsom pigen fra fiskehandlen, der bliver til havheksen Neptunia).

Lous kreative side giver derimod problemer indimellem. Blandt andet medfører hendes meget alternative teaterstykker ikke en karakter, men i stedet en henvisning til en børnepsykolog, hvortil hun blot tørt konstaterer at store kunstnere altid er misforstået i deres samtid!

Lou og hendes mor er der altid for hinanden, selv når de engang imellem skændes og de kan altid sammen om at udholde mormor, der ikke holder sin misbilligelse og stort set alle aspekter af
Lou og mors liv

Lou! er først og fremmest sjov! Historien bæres frem via en masse en-sides gags der tilsammen danner en fortløbende fortælling. Fordi serien bruger denne fortælleform har den en lethed der gør det nemt at blive suget ind, men samtidig har den dybde fordi de fleste af os kan relatere til de situationer Lou havner i og vi kommer igennem hele følesesregistret, præcis som Lou selv.

 Lou! er skrevet og tegnet af franskmanden Julien Neel, og er hans eneste serie udover nogle få enkelttitler i samarbejde med andre tegneserieskabere, ingen af dem er dog udkommet på dansk. 

Hans Instagram finder du her:

På dansk findes 6 bind, men på fransk findes 8 bind, en 2-binds prequel, en animeret serie på 52 episoder og en liveaction film instrueret af Julien Neel selv.

Vi kan kun håbe at noget af det finder vej til Danmark, nu hvor den animerede serie er blevet oversat til engelsk, som kan ses her og der er kommet en samlet udgave af de første 8 bind (første cyklus) og nr. 9 er på vej i Frankrig.

 

Jeg håber du er blevet nysgerrig på at læse en tegneserie eller to, og hvis ikke, ja så kommer der løbende flere anbefalinger.

God læselyst!