Kirsten Thorup
Foto: Sofie Amalie Klougart

Kirsten Thorup

04.06.21
Hun skriver bøger, der kritisk undersøger og udfordrer den verden, vi lever i, både den nære og den store. Med sin seneste roman ’Indtil vanvid, indtil døden’ har Kirsten Thorup endnu en gang slået fast, at hun indtager en særposition i den danske samtidslitteratur.

Kirsten Thorup gæster NORD til en samtale med den norske forfatter Geir Gulliksen om frigørelse og overskridelser. 

’Indtil vanvid, indtil døden’ er en roman om de små bevægelser, der forårsager de store skred. 
I efteråret 1942 bevæger den danske kvinde Harriet sig ned gennem Tyskland mod München. Hun har efterladt sine to små drenge på et børnehjem i Ålsgårde. Hun er i sorg. Hendes mand Gerhard har mistet livet på Østfronten, hvor han kæmpede på tyskernes side.
I München bor hun hos Gerhards tyske kollega og hans danske kone, som er en del af den nazistiske overklasse. Kan Harriet forholde sig neutral, når verden står i flammer? Og hvordan ser man Historien udspille sig, når man befinder sig midt i den? 

”Det er svært at se, hvordan menneskelig dårskab kan portrætteres klogere, krassere og kærligere.”
-    Berlingske Tidende 

”Kraftfuld, påtrængende og foruroligende prosa.”
-    Jyllands-Posten 

KRISTEN THORUP (DK) (f. 1942) debuterede som lyriker i 1967 med samlingen ’Indeni – Udenfor’ og har siden udgivet digte, skuespil, tv-dramatik og romaner. Særligt gjorde hun sig tidligt bemærket med romaner som ’Lille Jonna’ (1977), ’Den lange sommer’ (1979), ’Himmel og helvede’ (1982) og ’Den yderste grænse’ (1987), som har manifesteret sig som hovedværker i dansk litteratur.
Hun er kendt for et særligt socialt engagement og for sin formbevidsthed. Thorup modtog Nordisk Råds litteraturpris for romanen ’Erindring om kærligheden’ (2016) og har derudover bl.a. modtaget Kritikerprisen, De Gyldne Laurbær, Det Danske Akademis Store Pris og DR Romanprisen.’Indtil vanvid, indtil døden’ (2020) er hendes seneste roman, som er solgt i godt 50.000 eksemplarer. 

Tags
Materialer