""

Ny Helsingørkrimi klar fra Birgitte Jørkovs hånd

26.05.21
Den lokale forfatter, Birgitte Jørkov, er nu klar med sin femte historiske krimi.

"Jeg tror, den er blevet min hidtil bedste. Min litterære redaktør har ikke bare sagt god for den, hun siger også, at hun er begejstret", fortæller forfatteren glad og fortsætter:
 
"Den foregår i Helsingør i efteråret 1517 og er – som sædvanlig – en opdigtet historie om mænd og kvinder, pral, lyv, bedrag og livets skrøbelighed skrevet ind i virkelig begivenheder i byen og landet netop i de måneder."
 
Bogen hedder ’Magt over ret’ – en Helsingørkrimi, og titlen er et citat, forfatteren har hugget fra Poul Helgesen, fortæller hun. "Ideen blev født - ser jeg nu - da vi flyttede til Helsingør for små 45 år siden. Noget af det første jeg hørte om byens historie var, at Dyveke, Chr. IIs elskerinde, lå begravet i Helsingør - i Karmeliterklosteret. Jeg fik også udpeget det nøjagtige sted under gulvet i klosterets samtalerum.

Samtalerummet på Karmeliterklostret

Samtalerummet på Karmeliterklosteret.

Den historie troede jeg ikke ét sekund på. Forhåbentlig undlod jeg at smile overbærende til den, der fortalte mig historien - jeg var ung og nyuddannet historiker, så det gjorde jeg nok ikke. Og så glemte jeg den historie. Men i mange år har jeg vidst, at jeg på et tidspunkt var nødt til at skrive en Helsingørkrimi om Poul Helgesen, mens han var subprior ved Karmeliterklosteret." 

Hvem var Poul Helgesen?

"Ingen synes at huske ham" fortæller Birgitte Jørkov, "men han har fortjent at blive husket. Han var en højt begavet ildsjæl, der satte sit liv ind på de ideer, han arbejdede for, og han var en mand, der tænkte i nuancer. Heller ikke den gang var nuanceret tænkning noget, der gik lige ind hverken hos høj eller lav; også den gang var det nemmere at få opbakning til de firkantede paroler.

Han ville reformere den katolske kirke - og det trængte den til - men han ville ikke rive den ned." 

Hvorfor dykke ned i 1517?

"Alle min helsingørhistorier foregår på tidspunkter, hvor der sker noget nyt i byen. Poul Helgesen og hans tanker var nye. En vis Martin Luther gik rundt nede i Tyskland med nogle lignende tanker, men han sømmede først sine teser op, efter at Poul Helgesen havde formuleret sine (til alle nørder: 31. oktober 1517).

Mens jeg arbejdede med Poul Helgesen, kom jeg i tanke om historien om Dyvekes begravelse. Den dag huskede jeg ikke lige årstallet, men da jeg slog det op, så jeg, at det skete i slutningen af september 1517, altså mens Poul Helgesen var subprior i klosteret, og netop i de måneder jeg ville skrive om. Og så gik historiedetektiven i gang. Kunne det passe? Det kan passe! Jeg kan ikke bevise det, men indicierne er stærke. Dyveke blev begravet i Helsingør, men næppe i samtalerummet i klosteret.

Det var mit udgangspunkt for at skrive 'Magt over Ret', som selvfølgelig handler om en masse fiktive helsingoranere med Eline ølkone (Elne Jeps' oldebarn) i hovedrollen." 

Hvordan var din skriveproces?

"Længe troede jeg, at jeg kendte historien fra start til slut. Plot har aldrig rigtigt interesseret mig, men da jeg begyndte på 'Magt over Ret', tog jeg et par kurser i plotskrivning, og som den flinke elev udarbejdede jeg romanens plot. Sådan gør professionelle forfattere, har jeg hørt. Hvem vil ikke gerne gøre som dem?

En eftermiddag på en lang tur i Dollerup Bakker - en pause i skrivningen af de sidste kapitler - midt på broen over en å - tog historien pludselig over og dikterede mig noget helt andet. Jeg blev temmelig overrasket. Det håber jeg også læserne gør, når 'Magt over Ret' udkommer i juni 2021."

 Forlaget Ankeret.
Engel med lut i Paradis fra Karmeliterklosteret. Foto: Forlaget Ankeret.
 
Du kan læse mere om Birgitte Jørkov på Lokal Forfatterweb eller på forfatterens nykreerede hjemmeside birgittejoerkov.dk.
 
Materialer