Sådan laver du et gækkebrev

20.03.23
Når vintergækkerne blomstrer, er det tid at sende gækkebreve til familie og venner.

Sådan laver du et gækkebrev

Du skal bruge er smukt udklippet brev og en vintergæk. Du bestemmer selv, hvordan du vil klippe. Her er én måde at gøre det på.

To stykker papir, et hvidt og et farvet, en saks og noget lim.

Find to stykker papir, et hvidt og et farvet, en saks og noget lim.

Fold det hvide papir. Her kommer de 3 step til at folde papiret. 

1. step: Klip papiret kvadratisk og fold papiret således

2. step: Fold papiret igen

3. step: Fold papiret igen for sidste gang

Klip skrå hak i den ene fold.

Klip halve hjerter i den anden fold. 
Hvis du har en mønstersaks, kan du klippe en kant ellers klip en på fri hånd.

Fold papiret ud. Bøj hver andet af de skrå hak om. Glat papiret ud ved at lægge det under et andet stykke papir og glat det med hænderne. Lim dit klip fast på det kulørte papir.

Skriv et vers, f.eks.


Mit navn det står med prikker
Pas på det ikke stikker

Sæt samme antal prikker, som der er bogstaver i dit navn. Sæt en vintergæk fast i de skrå, ombøjede hak, og put brevet i en kuvert. Skriv navn og adresse på modtager på kuverten, og aflever brevet i deres postkasse, eller send det med posten. 

Og så er det bare at vente på, om du bliver gættet.
 

Sådan gør du

Gækkebreve er anonyme, men det er tilladt at hjælpe modtageren på vej. Man skriver et vers og afslutter med at markere det antal bogstaver ens navn består af med prikker, streger eller lignende.
Inden påske, skal modtageren gætte, hvem der har sendt brevet. Hvis modtageren ikke kan gætte det eller gætter forkert, skal afsender have et påskeæg. Hvis modtageren gætter rigtigt, skal afsender give et påskeæg.
”Gæk, gæk, gæk. Du skylder mig et påskeæg!”

En unik dansk tradition

Gækkebreve er ikke kendt i andre lande end Danmark. De fleste af de skikke og traditioner, vi har, stammer ellers fra andre lande, mange fra Tyskland, men gækkebreve er altså noget helt specielt for dansk kulturhistorie.
Sådan som traditionen er nu, har den været siden midten af 1800-tallet. Den har sin oprindelse langt tilbage som en sammenblanding af forskellige ældre traditioner.

Tags
Materialer