Se Helsingør syd fra din cykel – bogstavelig talt

10.06.20
Spring op på cyklen og tag med de lokale forfattere til deres yndlingssteder i den SYDlige del af kommunen.

Cykelruten er baseret på Lokal Forfatterweb og Helsingør Leksikon. Alle citater er hentet derfra, og du kan læse meget mere om de enkelte forfattere og steder på hhv. Lokal forfatterweb og på helsingorleksikon.dk.

Viser cykelrute mod syd i Helsingør med Lokal forfatterweb
Se den sydlige rute på Google Maps her.

Skulle du få lyst til at dele fotos af dine egne yndlingssteder undervejs, er du velkommen til at lægge billeder op på Facebook eller Instagram#helsingørkommunesbiblioteker og #påcykelturbogstaveligtalt.

Helsingør Station



”Den 24. oktober 1891 kørte det første tog fra Helsingør Station til Snekkersten og videre ad Nordbanen, oprettet i 1864, til København.” Læs mere på Helsingør Leksikon.  

Begynd din cykeltur med at beundre den klassiske banegård, som er blevet kaldt Danmarks smukkeste.

Rute
4,1 km

Kør øst om stationen, og cykl sydpå langs Øresund ad Søndre Strandvej.

Snekkersten

Snekkersten

Efter 4 km når du til Snekkersten, hvor forfatter og kulturjournalist Bo Green Jensen bor. På Lokal Forfatterweb skriver han sådan om sit yndlingssted:

”Vi kom til Snekkersten i 2015 efter årtier på Frederiksberg. Så stedet er stadig en nyhed. Stranden ved Stejlepladsen, hvor badebroen bliver sat ud hver sommer, ligger for enden af vores vej. Havnen, hvor vi spiser is. Skoven mellem Snekkersten og Espergærde. Biblioteket på Kulturværftet. Kanonerne på Kronborg. Vi bor i et gammelt gult hus ved stationen. Der er en stald, som vi har fyldt med bøger. Det er nok mit yndlingssted.”

Snekkersten strand

Snekkersten strand

Også den lokale forfatter Marianne Toxboe https://helsbib.dk/nyheder/lokale-forfattere/marianne-toxboe bor her. ”Jeg elsker den lille bænk ved strandbredden og synet og duften af de vilde roser, hvis da ikke en kommunalansat har fået ordre til at klippe dem ned. Jeg bliver aldrig træt af at se på havet, uanset om det smyger sig blidt omkring badebroens stolper, eller om det raser helt ude af kontrol med vilde urolige skumsprøjt. Vandet og havet er for mig begyndelsen. Her kan man lade op og samle ro.” skriver hun.


Rute

Fra Snekkersten køres videre mod Espergærde, og denne strækning er populær.

 

Snekkersten - Espergærde

Snekkersten til Espergærde

”Jeg elsker strækningen fra Snekkersten til Espergærde. Først langs kysten og bagefter gennem Egebæksvang skov. Jeg har gået turen et utal af gange, men lyset over havet er altid forskelligt. Der sker noget mentalt, når jeg går. Hvis jeg støder på et problem i skriveprocessen, kan jeg nogle gange finde løsningen ved at gå.” fortæller forfatteren Ida-Marie Rendtorff https://helsbib.dk/nyheder/lokale-forfattere/ida-marie-rendtorff 

Havet


Også to andre lokale forfattere har nævnt havet som deres yndlingssted. Det er Hanne Kvist https://helsbib.dk/nyheder/lokale-forfattere/hanne-kvist og Margrethe Tjalve https://helsbib.dk/nyheder/lokale-forfattere/margrethe-tjalve . Sidstnævnte skriver følgende om havet:

”Havet er et sted samtidig med, at det er et begreb, det er også et sted i sindet, det er afmagten og vores ubetydelighed, det er vores fisketilværelse, vandet er legen, vægtløsheden, sanseligheden og jo efter sigende stedet for det ubevidste.

Lokalt er det havet ganske tæt ved, hvor jeg bor, svømningen mellem lygtepælene på land, der måler, hvor langt jeg er nået, tangskovene under mig. Bølgerne er en rytme i blodet, en langsom bevægelse eller en kraft, der kaster mig omkuld.”

Rute
2 km

Du kan cykle langs vandet, eller du kan dreje til højre ved P-pladsen lige efter Klostermosevej, cykle ad Søvejen langs skovbrynet og komme ud igen syd for Egebæksvang Kirke.

Egebæksvang


Egebæksvang er en lille skov, der ligger rundt om Egebækkens udløb. Du kan læse mere på Helsingør Leksikon . Måske møder du den lokale forfatter Lise Bidstrup, der går tur med sin hund, eller true crime-forfatteren Stine Bolther, der begge nævner Egebæksvang som deres yndlingssted.


Rute
0,5 km

Fra Egebæksvang Kirke triller du videre sydpå og kommer straks efter til Espergærde. 

Espergærde havn

Espergærde Havn

”Espergærde er oprindelig et fiskerleje i det nuværende Egebæksvang Sogn. Det omtales 1555 (Kancelliets Brevbøger). Benævnes samme sted Esperød/Esperødgierde 1565. Navnet betyder således en rydning af espetræer med et gærde omkring.” Læs mere om Espergærde i Helsingør leksikon.

Den lokale kogebogsforfatter Hannah Lund https://helsbib.dk/nyheder/lokale-forfattere/hannah-lund skriver sådan på Lokal Forfatterweb: ”Jeg har boet i Espergærde i over 18 år og er vild med byen, havnen og stranden og skovene.”

Rute
4 km

I Espergærde kan du tanke op med madpakke og drikkevarer inden turen op ad Mørdrupvej og videre op over Helsingørmotorvejen. Kør ligeud i rundkørslen derefter og drej til venstre ind i Nyrup Hegn med sti nr. 107.

Et stykke inde ad cykelstien er der opsat et informationsskilt. Her kan du gøre en lille afstikker til højre ad en grussti. Et par hundrede meter inde er du pludselig på den gamle Kongevej.

Den gamle Kongevej

Den gamle Kongevej mellem Frederiksborg og Kronborg

”I Nyrup Hegn ses flere steder rester af den ældste stenlagte Kongevej, som Frederik 2. fik anlagt i 1584. Den gamle Kongevej blev anlagt som en privilegeret forbindelsesvej mellem Frederiksborg og Kronborg og var forbeholdt kongen, hans følge og adelige personer.” Læs mere på Helsingør Leksikon.


Rute
2 km

Tilbage på Smedebakken cykler du videre og holder til højre mod Gurre. Drej til venstre i vejkrydset for en-den af Smedebakken i Gurre, og fortsæt ad Gurrevej. Gurre Slotsruin dukker op på højre hånd kort efter.

 

Gurre Slotsruin

Gurre Slotsruin


”Slottet var efter sigende Valdemar Atterdags foretrukne opholdssted, hvor han døde den 24. oktober 1375. Ruinen består af en ringmur med 4 hjørnetårne fra omkring 1360’erne omkring et ældre beboelsestårn på kampestensfundament.” Læs mere om Gurre Slot på Helsingør Leksikon

Når man spørger den lokale digter, Kristian Hother Sørensen https://helsbib.dk/nyheder/lokale-forfattere/kristian-hother-soerensen , om hans yndlingssted, er han ikke i tvivl: ”Gurre Sø og Slot nær mit hus, som et mytisk sted, der i århundreder har givet inspiration til mange danske digtere.”
 

Rute
8,5 km

Over for den trelængede bindingsværksgård ”Valdemarslund” 500 m længere fremme starter en sti hele vejen rundt om søen. Hent evt. Naturstyrelsens kort som PDF her over seværdighederne ved søen, inden du begiver dig ud på en fin vandre- eller cykeltur rundt om søen. (ca. 8,5 km)

 

Gurre sø

Gurre Sø

”Gurre Sø var i middelalderen omtrent dobbelt så stor som i dag.” Læs mere om Gurre sø på Helsingør Leksikon

Børnebogsforfatteren Peter Gotthardt: ”Jeg kender mange skønne steder i Helsin-gørs omegn, men skal jeg fremhæve et enkelt, bliver det bænken i vestenden af Gurre Sø, lige nord for Ti-købbugten.” Se om du kan finde den på turen rundt om søen, eller lad dig inspirere af digteren Søren Skogstad Nielsen https://helsbib.dk/nyheder/lokale-forfattere/soeren-skogstad-nielsen , hvis yndlingsted er: ”Hemmelige steder ved Gurre Sø – jeg siger ikke hvor ;-)”


Rute
8 km

Fra Gurre Sø går turen tilbage ad Gurrevej gennem Gurre, langs nordkanten af Nyrup Hegn, forbi Gurre Kirke og videre ind til Helsingør. Det er en tur på ca. 8 km. Se Gurre Kirke på Google Maps her.

 

Hjemad


Rute i alt
29 km

Når du er tilbage ved udgangspunktet, har du cyklet 29 km – og du kan glæde dig over, at det ikke var ad den gamle Kongevej fra 1584.

God tur i de lokale forfatteres cykelspor!
 

Cykelrute mod nord

Prøv også cykelruten, der går mod nord og se bl.a. Danserindebrønden, Hammermøllen, Hornbæk og Tegners Museum og Statuepark.

Lokal forfatterweb

Du kan læse om de lokale forfattere og se, hvad de har skrevet, på Lokal forfatterweb.