Om dette arrangement

Tid
19:00 - 20:00
Pris
100 kr.
Lokalitet
Kulturværftet, Store Scene
Målgruppe
For voksne
Køb billet(ter)
Voksne

Linn Ullmann (NO) & Naja Marie Aidt (DK)

30.11.22
Mød Linn Ullmann og Naja Marie Aidt i samtale.

Linn Ullmann er en af Norges mest markante litterære stemmer og har med debutromanen ’Før du sover’ (1998), romanen ’De urolige’ og sin seneste roman ’Pige, 1983’ (på dansk i august 2022) indtaget en central position i den skandinaviske samtidslitteratur. 
Det samme har Naja Marie Aidt. Tidligere i år modtog hun Det Svenske Akademis nordiske pris –  også kaldet ’Den lille Nobelpris’ – for sit forfatterskab.

Mød Linn Ullmann og Naja Marie Aidt i samtale på biblioteket og kulturhuset Kulturværftets internationale forfatterscene.

Både Linn Ullmann og Naja Marie Aidt har i deres forfatterskaber brugt det biografiske materiale, som litterær drivkraft og afsæt, for at undersøge menneskelige erfaringer. 
I romanen ’De urolige’ dykker Linn Ullmann ned i forholdet til sin far, Ingmar Bergman, og i ’Pige, 1983’ tager hun tråden op og udforsker endnu en gang hukommelsens digteriske kraft. Her er det en oplevelse en vinter i Paris, mellem hovedpersonens 16-årige selv og en langt ældre fotograf, der udløser fortællingen. 

"Ved at skrive det der skete, ved at fortælle historien så sandfærdigt som jeg kan, forsøger jeg at samle dem i én krop – kvinden fra 2021 og pigen fra 1983. Jeg ved ikke om det er muligt."
 – citat fra ’Pige, 1983’

Naja Marie Aidt udgav i 2017 bogen ’Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage’, som er skrevet efter tabet af forfatterens 25-årige søn. Det er en bog om kærlighed, om fællesskab, om mindernes grumme dobbelthed og om at gå fra at leve af og gennem sit sprog og pludselig erfare, at man ikke kan forme en sætning, og at sproget er blevet goldt.
Aidts forfatterskab er præget af et præcist, usentimentalt og kraftfuldt sprog, der kredser om hverdagserfaringer, om længsler, om familieforhold, det gådefulde og om at befinde sig i livets randområder. 

Linn Ullmann (NO)

(f. 1966) har vundet en lang række priser og anerkendelser for sit forfatterskab. I 2015 blev romanen ’De urolige’ nomineret til Nordisk Råds litteraturpris og i år er romanen ’Pige, 1983’ nomineret til samme pris. Udover at være forfatter er hun en toneangivende kritiker og kommentator med en international rækkevidde.

Anmeldelser

”Hvis Linn Ullmann var dansk, ville hun blive udråbt til en moderne Tove Ditlevsen.”
-    Danmarks Radio 
”Det, Linn Ullmann har skrevet, er præget af skønhed, trøst og sandhed.”
-    Rachel Cusk om ’De urolige’ 

Naja Marie Aidt (DK)

(f. 1963 i Grønland) debuterede som forfatter i 1991 med digtsamlingen ’Så længe jeg er ung’ og har siden udgivet en lang række digtsamlinger og novellesamlinger. Senest ’Bavian’ (2006), som hun modtog Nordisk Råds litteraturpris for. Romanen ’Sten saks papir’ udkom i 2012. Naja Marie Aidt har desuden lavet bøger i samarbejde med bl.a. Mette Moestrup, Line Knutzon og maleren Cathrine Raben Davidsen. 

Anmeldelser

”Rå, smuk læsning og stor litteratur (…) Et berigende værk om død, sprog, kærlighed og det fællesskab, der gør det muligt at overleve så stor en sorg.” 
-    Børsen om ’Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage’

”Ekstraordinær. Den handler om døden, men der er ikke mange andre bøger, der indeholder så meget liv. Det viser os hvad kærlighed er”. 
-    Max Porter om ’Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage’


Arrangementet er et samarbejde mellem Helsingør Kommunes Biblioteker og Kulturværftet.